“Kim De Gelder te ziek voor cel”

Kim De Gelder. Foto: Photo News

Oudenaarde -

Omdat de geestestoestand van Kim De Gelder zodanig zorgwekkend is geworden, heeft de gevangenis van Oudenaarde ­beslist zijn internering aan te vragen. Dat zegt zijn advocaat Jaak Haentjens. De ­gevangenisdirectie laat volgens hem een procedure ­opstarten om zijn cliënt ziek te ­verklaren. “De ­gevangenis is duidelijk tot het besef ­gekomen dat mijn cliënt – net als iedereen – recht heeft op een humane behandeling.”

Vier jaar nadat het hof van assisen in Gent Kim De Gelder (nu 28) veroordeelde tot levenslange opsluiting voor zijn dodelijke raid in het Dendermondse kinderdagverblijf Fabeltjesland komt er een nieuwe wending in zijn dossier. Volgens zijn raadsman Jaak Haentjens is de directie van de gevangenis van Oudenaarde – waar De Gelder al jarenlang geïsoleerd in een cel leeft – tot het besluit gekomen dat ze zijn internering moeten aanvragen, omdat er binnen de gevangenis geen mogelijkheid is hem nog medisch te ondersteunen. “Om de twee maanden zijn er hoorzittingen in het kader van het bijzonder veiligheidsregime van Kim De Gelder. Tijdens de jongste hoorzitting, begin januari, bleek dat er duidelijk dringend iets moet gebeuren met mijn cliënt. De gevangenisdirectie heeft mij bevestigd dat ze de procedure in gang zal steken om mijn cliënt te laten interneren”, zo verklaarde advocaat Haentjens vrijdag aan onze redactie.

“Kim De Gelder te ziek voor cel”
Advocaat Jaak Haentjens. Foto: Photo News

Hoewel De Gelder tijdens zijn assisenproces toerekeningsvatbaar werd verklaard, is het in theorie perfect mogelijk dat hij tijdens het uitzitten van zijn straf alsnog naar de psychiatrie wordt gestuurd. “Er is een nieuwe wet die toelaat ­gedetineerden die dusdanig geestesgestoord worden en een gevaar voor zichzelf of een ander betekenen, toch nog te laten interneren”, zegt Haentjens. “De directeur van de ­gevangenis heeft mij toegezegd dat hij bezig is een dossier voor te bereiden. Dat dossier kan dan ingediend worden bij de strafuitvoeringsrechtbank, die uiteindelijk moet oordelen wat er met mijn cliënt moet gebeuren.”

Het Gevangeniswezen wilde vrijdag enkel kwijt dat het niet communiceert over individuele dossiers. “Indien gedetineerden tijdens hun detentie zorgbehoevend zijn, dan worden verschillende pistes ­onderzocht”, zegt woordvoerster Kathleen Van de Vijver. “Maar we kunnen op dit ­moment niets bevestigen.”

Volgens ­onze ­informatie zit de zaak in een voorbereidende fase. “De strafuitvoeringsrechtbank kan op de vraag tot internering ingaan”, zegt Haentjens. “Maar men kan ze ook afwijzen of beslissen Kim De Gelder tijdelijk te laten observeren in het Forensisch Psychiatrisch Centrum in Gent.”

Enorm onverzorgd

De advocaat en de ouders van De Gelder reageren opgetogen op het initiatief van de gevangenis. Zij zijn er al acht jaar rotsvast van overtuigd dat hij schizofreen en geestesziek is, waardoor hij niet verantwoordelijk kon zijn voor zijn daden en dus niet in een gevangeniscel thuishoort. Vier jaar lang heeft advocaat Haentjens tevergeefs geprobeerd zijn cliënt in de psychiatrie te krijgen. Maar nu pas lijkt hij dus navolging te krijgen. “Blijkbaar is men in de gevangenis nu ook tot het besef gekomen dat zij hem niet meer voldoende kunnen ondersteunen of de medische zorg toedienen”, zegt Haentjens. “Ik kan u verzekeren: mocht je Kim De Gelder in zijn cel zien, dan merk je meteen dat die daar niet thuishoort. Er valt niet meer met hem te communiceren. Hij is niet meer rationeel, heeft geen empathisch vermogen, reageert afwijkend en is enorm onverzorgd. Hij leeft 24 uur per dag compleet geïsoleerd. Met niemand heeft hij contact. Hij ziet niets, of hoort niets. Om het kwartier doen cipiers zijn luikje open en het licht aan om te kijken of hij nog leeft. Daar stopt het. Ik weet dat veel mensen zeggen dat hij dat verdiend heeft. Maar ik zeg: iédereen heeft recht op een humane behandeling. Ook Kim De Gelder.”

Door Marc Klifman