Dader aanslag Istanbul kon uit handen van politie blijven dankzij ISIS-netwerk

Opgepakte man Istanbul heeft bekend: "Ik pleegde de aanslag in nachtclub in opdracht van ISIS"

De dader die op oudjaar 39 mensen om het leven heeft gebracht in een nachtclub in Istanbul, is gearresteerd. "Hij is opgepakt na een grote klopjacht", klinkt het. De man heeft intussen ook bekentenissen afgelegd.

jdb, lbo

De man, Abdulkadir Masharipov, werd rond 12u30 opgepakt in Esenyurt, een verre buitenwijk in het westelijke Europese gedeelte van Istanbul, tijdens een grootscheepse politie-operatie. In totaal werden daar 2.000 agenten voor ingeschakeld. De dader verzette zich bij zijn arrestatie.

Ook een Kirgizische vriend verbleef in het wijkhuis. Die man werd eveneens gearresteerd, samen met nog drie vrouwen 'uit Afrika en Egypte'. Masharipov zat in het wijkhuis met zijn zoontje van 4 jaar. Die jongen werd volgens Turkse media intussen onder toezicht geplaatst.

Volgens de Turkse autoriteiten is Masharipov afkomstig uit Oezbekistan. Eerder waren er berichten dat de schutter een Oeigoer zou zijn.

"Goed getrainde terrorist"

De man heeft intussen bekend, zo meldt Vasip Sahin, de gouverneur van Istanbul. Hij zegt dat hij de aanslag pleegde in opdracht van ISIS.

Masharipov kwam in Turkije in januari 2016, zegt Sahin nog. "Hij heeft vier jaar training gekregen in Afghanistan en spreekt vier talen", zei Sahin aan de pers. Hij noemde de verdachte nog een "goed getrainde terrorist".

Niet naar Syrië gevlucht

De speurders vreesden de voorbije weken dat de schutter van de aanslag naar Syrië was gevlucht, maar het lijkt erop dat hij al die tijd gewoon in Istanbul zat. Hij kon er een beroep doen op diverse cellen van terreurgroep ISIS, zo vermoeden de onderzoekers. De politie denkt dat de man deel uitmaakt van het ISIS-netwerk dat vorig jaar een aanslag pleegde op de luchthaven van Istanbul.

Volgens Turks staatsbureau Anadolu was de politie al vijf dagen op de hoogte van de schuilplaats van Masharipov, maar vond er nog niet meteen een inval plaats om het wijkhuis eerst in de gaten te houden. Bedoeling was om zo te ontdekken metwie Masharipov allemaal contact had. De speurders waren ook al langer op de hoogte van de identiteit van de dader.

Andere inval

Afgelopen weekend was er al een andere inval in een ander huis waar de schutter een tijdje zou verbleven hebben. Het zou gaan om een woning in de buurt van Silivri. Daar trof de politie 150.000 dollar (141.000 euro, red.). De speurders denken dat dit geld voor Masharipov bedoeld was, maar dat hij het niet meer heeft kunnen ophalen door de klopjacht.

39 doden

De schutter viel op oudejaarsnacht om 01:30 de nachtclub Reina in de Turkse stad Istanbul binnen. Er waren op dat moment zo’n 700 mensen Nieuwjaar aan het vieren.

Bij de aanslag vielen er 39 slachtoffers, onder wie één belg, en heel wat gewonden. De dader kon op de vlucht slaan, waarna de politie meer dan twee weken lang een klopjacht hield op de man.

ISIS

Twee dagen na de aanslag dook er wel een vreemde selfievideo op, waarop te zien was hoe de man rustig over het Taksimplein wandelt. Uit een foto van zijn arrestatie, die maandagavond opdook, blijkt het duidelijk om dezelfde man te gaan.

Terreurgroep Islamitische Staat (ISIS) heeft de verantwoordelijkheid voor de aanslag op de nachtclub geclaimd. “Een heroïsche soldaat van het kalifaat heeft toegeslagen”, luidde het in een mededeling.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten