185.000 euro, een afscheidsbriefje...dit vond de politie in het schuilhol van terrorist Istanbul

© AFP

Een handgeschreven briefje lag naast een Koran en een zak vol geld in de schuilplaats van de man op wie de Turkse politie twee weken lang een massale klopjacht hield.

gn

Beelden zijn opgedoken van het appartement waar de vermoedelijke pleger van de aanslag op oudejaarsavond in nachtclub Reina zich verstopte voor de 2000 politiemensen en spionnen die hem al twee weken lang op de hielen zaten.

© REUTERS

De foto’s tonen een ongezellige, rommelige ruimte. Bij de raid op het appartement in een buitenwijk van Istanbul, 40 kilometer van de plek van de aanslag, troffen de speurders een winkeltas vol geld aan en een kopie van de Koran. Op papier met rode hartjes stond met de hand geschreven: “Doe wat jullie willen...Het kan me niets meer schelen en ik kan niemand meer helpen. Natuurlijk kan ik mezelf niet helpen. Maar als jullie dit willen, is het ok voor mij want ik zal in een andere plek zijn, weg van hier.

De speurders gaan ervan uit dat dit de woorden zijn van Abdulkadir Masharipov, de 33-jarige Oezbeek van wie vermoed wordt dat hij de man was die op oudejaarsavond 39 feestvierders doodschoot en er nog eens 69 verwondde in de exclusieve nachtclub Reina in Istanbul.

© REUTERS

In zijn schuilhol, een appartement in de wijk Esenyurt dat gehuurd werd door een Kirgizische vriend van de verdachte, werden ook nog twee pistolen, verschillende betaalkaarten en 185.000 euro in cash gevonden.

Zoontje van vier

Turkse autoriteiten zeggen dat de man een terreuropleiding had gekregen in Afghanistan, dat hij vlot vier talen spreekt en dat hij bekentenissen heeft afgelegd. Op de plaats van de aanslag werden ook zijn vingerafdrukken gevonden.

De politie gaf ook een foto vrij die werd gemaakt bij zijn arrestatie. Op het beeld zijn bloedvlekken en blauwe plekken te zien op het gezicht van de dader.

© REUTERS

Waarschijnlijk zijn die een gevolg van het verzet dat hij bood bij zijn arrestatie.

Naast de verdachte werden ook nog drie andere mensen opgepakt in de flat. Het gaat om een Irakees en drie vrouwen uit Egypte en Afrika. Sommige bronnen meldden ook dat de vierjarige zoon van Masharipov zich bij hem bevond maar de gouverneur Vasip Sahin van Istanbul ontkende dit.

Meer dan 2000 agenten waren betrokken in de klopjacht op de dader. Daarbij werkte de politie nauw samen met de Turkse inlichtingendienst. De politie viel binnen op 152 adressen en pakte een vijftigtal personen op.

De aanslag werd opgeëist door ISIS, dat later beweerde dat het een wraakactie was voor de Turkse militaire inmenging in Syrië.

Nadat de politie eerst twee andere personen in het vizier had, blijkt nu dat op 8 januari de naam van Masharipov al circuleerde als hoofdverdachte. De Oezbeek zou deel uitgemaakt hebben van een Centraal-Aziatische ISIS-cel.

Bij zijn slachtoffers is ook een Turkse Belg uit Houthalen.

Aangeboden door onze partners