Trump op welkomstconcert: “We gaan dingen doen die al jaren niet meer zijn gebeurd”

Bron © BELGA/AFP/DPA

In de Amerikaanse hoofdstad Washington DC vond donderdag, aan de vooravond van de eedaflegging van Donald Trump, het ‘Make America Great Again’-welkomstconcert plaats, met daarna een welkomsdiner voor president-elect Donald Trump.

Een opvallende uitspraak, hoe kan het ook anders, van Donald Trump tijdens het welkomsdiner donderdagavond over de problematieken in het Midden Oosten. Hij had het over de aanwezigheid van zijn dochter Ivanka op het diner. "In het publiek zit een speciale persoon, die hard gewerk heeft, en die goed getrouwd is: mijn dochter Ivanka. Ik heb haar echtgenoot eigenlijk een beetje gestolen (Jared Kushner wordt 'senior advisor' van Trump, red)." Trump richtte zich daarna tot zijn schoonzoon: "Als jij niet voor vrede kan zorgen in het Midden-Oosten, dan kan niemand het", zo zei Trump. "Al heel mijn leven hoor ik dat dat de moeilijkste deal is om te maken, maar ik heb het gevoel dat Jared een goede job zal doen."

 

"Het zal veranderen"

Ook eerder op de avond, tijdens het inauguratie-concert aan het Lincoln Memorial had Donald Trump al het woord genomen. “Wat we hebben gedaan is zo speciaal”, aldus Trump. “Overal ter wereld spreken ze erover.” Hij noemde zichzelf “slechts de boodschapper” en wees erop dat zij die gestemd hebben een “beweging” gestart hebben “die verandering wil”.

“Ik beloof jullie, het zal veranderen”, aldus de Republikein, die beloofde het land te verenigen. “We gaan Amerika groot maken voor iedereen, overal in het land. Ook de mensen in de stadscentra, iedereen”, klonk het. “Ik beloof jullie dat ik hard zal werken. We gaan onze jobs terughalen en ervoor zorgen dat andere landen onze jobs niet meer stelen. We gaan dingen doen die al tientallen jaren niet meer zijn gebeurd.”

Na het concert was er vuurwerk in de Amerikaanse kleuren.

"Hoogste IQ"

In een speech tijdens een lunch met enkele hooggeplaatsten uit het Congres en zijn eigen nieuwe regering, pakte Trump nog uit met enkele rake uitspraken. Bij het begin van de toespraak, die plaatsvond in het Trump International Hotel in Pennsylvania, vroeg hij: "Waar is dit? Dit is een prachtige kamer. Een groot genie moet dit gebouwd hebben."

Hij had ook een opmerkelijk compliment voor zijn kabinet. "Er zitten veel slimme mensen in. Ik zal jullie iets zeggen. Een ding hebben we geleerd: we hebben veruit het hoogste IQ van elk kabinet dat ooit is samengesteld."

Geen topnamen

Trump op welkomstconcert: “We gaan dingen doen die al jaren niet meer zijn gebeurd”
Lee Greenwood Foto: REUTERS

Terwijl Barack Obama kon rekenen op de aanwezigheid van wereldsterren als U2, Bruce Springsteen en Beyoncé, had Trump heel wat meer moeite om topnamen te strikken.

Nadat eerder al Kanye West, Kiss, Andrea Boccelli, Celine Dion en Elton John geen interesse toonden, haakte vorige week ook Broadway-zangeres Jennifer Holliday af nadat ze besefte dat haar optreden zou kunnen geïnterpreteerd worden als een blijk van steun aan de president. Ook de Britse zangeres Rebecca Ferguson, die het antiracismelied Strange Fruit wilde zingen, trok zich terug.

En dus moet het ‘Make America Great Again!’-concert het voorlopig stellen met de rockband 3 Doors Down en countrysterren Toby Keith en Lee Greenwood.

LEES OOK. Michael Moore leidt protest in New York, acteur Alec Baldwin geeft Trump-imitatie

Door
AANGERADEN