Bejaarde bankovervaller moet niet terug naar de cel

De 73-jarige Jean K. uit Antwerpen hoeft niet terug naar de gevangenis voor de twee bankovervallen die hij vorig jaar gepleegd had. De correctionele rechtbank van Antwerpen veroordeelde hem woensdag tot veertig maanden cel met uitstel. De bejaarde man reageerde opgelucht, want het openbaar ministerie had zes jaar effectief gevorderd.

Jean K. had schulden, omdat de cafés van zijn zonen, waarin hij geïnvesteerd had, failliet waren gegaan. Hij was bij vrienden te leen gegaan, maar ook zij wilden na verloop van tijd hun geld terug. De zeventiger was te beschaamd om hulp te zoeken en bedacht ten einde raad het waanzinnige plan om banken te beroven.

Jean K. had op 11 januari 2016 een eerste keer toegeslagen in een Crelan-kantoor in Hemiksem, waar hij onder een valse naam een afspraak had gemaakt. Toen hij binnen was, haalde hij een alarmpistool te voorschijn, dat hij in de toiletten van een café had gevonden, en eiste hij geld. “Blijf rustig, het is een overval. Ik wil u niets doen, ik wil geld”, zei hij.

Twee weken later was een Crelan-filiaal in Merksem aan de beurt. Hij verontschuldigde zich bij de loketbediende. “Ik heb geld nodig, ik kan er niets aan doen, sorry.” De zeventiger maakte bij de overvallen 12.520 euro buit. Hij werd begin februari gearresteerd en ging meteen tot bekentenissen over. De man zat een kleine drie weken in de gevangenis en mocht daarna onder elektronisch toezicht naar huis.

De rechtbank vond de feiten zeer ernstig. “Beklaagde roept financiële problemen in, maar deze rechtvaardigen geenszins het plegen van gewapende overvallen op bankkantoren. Hij was enkel uit op snel geldgewin zonder rekening te houden met de traumatische gevolgen voor de bankbedienden”, klonk het in het vonnis.

“Ik had schrik dat ik mijn vrouw alleen zou moeten achterlaten”

De rechtbank hield bij de strafbepaling enerzijds rekening met het feit dat hij al een tiental keer veroordeeld werd voor verkeersinbreuken en anderzijds met zijn leeftijd en oprechte spijt. Jean K. had brieven geschreven naar de bankkantoren om zich te verontschuldigen. De zeventiger kreeg daarom een straf met uitstel opgelegd.

“Ik ben heel opgelucht dat ik niet terug naar de gevangenis moet. Ik had echt schrik dat ik mijn vrouw, die met haar gezondheid aan het sukkelen is, alleen zou moeten achterlaten”, reageerde Jean K. na de uitspraak. De man is sinds de feiten in schuldbemiddeling gegaan. “Er komen dus geen deurwaarders meer aankloppen, wat veel stress bij hem heeft weggenomen. Als hij het bestaan daarvan had gekend, dan was het misschien nooit zo ver gekomen”, zegt zijn advocate Tanja Smit. Jean K. moet de slachtoffers 14.000 euro schadevergoeding betalen.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten