Minister Tommelein geïrriteerd door kritiek op zijn plan om digitale elektriciteitsmeters te verplichten

Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open Vld) reageert geprikkeld op de kritiek op zijn plan om vanaf 2019 te starten met de uitrol van de digitale elektriciteitsmeter in Vlaanderen. Oppositiepartij sp.a waarschuwt voor de hoge kostprijs van de ‘slimme’ meters.

Tommelein countert die kritiek. Volgens hem wordt er “onjuiste informatie verspreid” en heeft de sp.a zelf “het probleem voor zich uit geschoven”, zei hij in het VRT-radioprogramma Hautekiet.

Minister Tommelein wil in 2019 starten met het uitrollenvan de digitale meters ter vervanging van de huidige elektriciteitsmeters. Dat heeft de Open Vld-minister woensdag in het Vlaams Parlement geantwoord op een vraag van CD&V-parlementslid Robrecht Bothuyne.

Oppositiepartij sp.a vindt dat een slecht idee. De Vlaamse socialisten waarschuwen voor de mogelijk hoge kostprijs. “Uit eerdere kosten/batenanalyses blijkt dat er hiervoor bedragen tot 2 miljard euro zullen moeten gedragen worden door alle energieverbruikers, terwijl slechts een minderheid de vruchten plukt van de voordelen van een slimme meter”, klinkt het.

© BELGA

Minister Tommelein is niet te spreken over die kritiek uit sp.a-hoek. Niet alleen vindt hij dat de sp.a “voor haar beurt spreekt” (want het plan komt pas morgen/vrijdag op de regeringstafel, red.), maar bovendien hebben de Vlaamse socialisten het probleem volgens hem “voor zich uit geschoven”.

Tommelein verwijst daarmee naar voormalig minister van Energie Freya Van den Bossche (sp.a). “Door het getreuzel van het verleden zijn we nu bij de laatsten in Europa die de overstap maken naar digitale meters. De partij van Van den Bossche heeft beslist om het probleem voor zich uit te schuiven”, aldus Tommelein. Ook de kostprijs die de sp.a noemt - 2 miljard euro - klopt volgens Tommelein niet. “Dat is er met de pet naar gooien.”

De Open Vld-minister benadrukt dat zijn plan betaalbaar zal zijn en dat het gefaseerd zal ingevoerd worden. Dat eigenaars van zonnepanelen gestraft zullen worden met digitale meters, klopt dus volgens Tommelein ook niet. “Het zal ook eigenaars van zonnepanelen helpen. Zij zullen veel meer kunnen doen dan met de huidige meters. Het is de bedoeling om eigenaars van zonnepanelen te belonen en niet te bestraffen”, klonk het.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten