Ex-Syriëstrijder krijgt zware celstraf maar vlucht opnieuw naar Syrië omdat rechter hem niet direct laat aanhouden

Het Belgische gerecht heeft een ex-Syriëstrijder laten lopen. Ook al werd Khaled Khattab tot zeven jaar cel veroordeeld, toch vond de rechter zijn onmiddellijke aanhouding niet nodig. Gevolg was dat de man op de vlucht sloeg. Hij zit momenteel in Turkije in de cel.

tg

Het federaal parket in Brussel had nochtans om de onmiddellijke aanhouding van Khaled Khattab (26) gevraagd nadat een Brusselse rechter hem tot zeven jaar cel had veroordeeld voor terrorisme. Maar de rechter ging niet op het verzoek in en oordeelde dat er geen onmiddellijk vluchtgevaar was. Het federaal parket kan er niet om lachen.

Khattab, alias Khalid the Boss of Abou Salaheddine , heeft zowel de Belgische als de Syrische nationaliteit. Hij woonde in het Brusselse maar vertrok op 21 februari 2013 samen met Abdelouafi Elouassaki naar Syrië. Aan zijn familie had hij niets verteld. Hij verdween van de ene dag op de andere.

Khattab werd bij zijn terugkeer in ons land aangehouden. Uit onderzoek was gebleken dat hij in Aleppo verbleef in dezelfde villa waar nog andere Belgische jihadi’s woonden. Hij deelde er de kamer met Jejoen Bontinck uit Antwerpen. En hij zat in hetzelfde kamp waar ook Najim Laachraoui, een van de terroristen van Zaventem, zijn opleiding kreeg. Uit telefonie-onderzoek is gebleken dat Khattab de telefoon van Laachraoui gebruikte om naar België te bellen..

Opgepakt in Turkije

Tijdens zijn voorhechtenis, na zijn terugkeer uit Syrië, werd in zijn cel een cd gevonden met liedjes waarin ISIS werd verheerlijkt. “Hij is een aanhanger van een extreem radicale visie op de islam”, zo oordeelde de rechter die hem wegens terrorisme veroordeelde tot zeven jaar cel maar hem dus niet direct liet aanhouden. Met als gevolg dat de Brusselse moslimextremist op de vlucht sloeg.

“Enkele weken geleden hebben wij vernomen dat hij werd aangehouden in Turkije”, zegt Eric Van der Sypt van het federale parket . “We hebben zijn uitlevering gevraagd”, klikt het. Maar aangezien ook Turkije hem wil vervolgen voor terrorisme, is de kans klein dat hij snel op het vliegtuig naar België wordt gezet. Vermoedelijk was de Brusselse jihadist opnieuw op weg naar Syrië toen hij in Turkije werd opgepakt.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten