Melania Trump is terug en draagt alles behalve ‘America First’

© AFP

Melania Trump liet zich afgelopen weekend weer zien aan de zijde van haar echtgenoot om het weekend door te brengen in het buitenverblijf Mar-a-Lago. Ze werd gefotografeerd in een korte rode jurk van Givenchy en verscheen ’s avonds in een roze jurk van Dior. Allebei Franse modehuizen, zo merkt modejournaliste Vanessa Friedman fijntjes op.

tib

“Buy American and hire American”, het waren duidelijke woorden van president Trump op zijn inauguratie. Alleen gelden ze blijkbaar niet voor de kleerkast van zijn echtgenote, die een voorkeur heeft voor Europese luxehuizen. Vrijdag droeg ze de jurk van Givenchy, zaterdag verscheen ze in een jurk van Christian Dior op een bal van het Rode Kruis. Zowel Dior als Givenchy behoren tot het Franse conglomeraat LVMH (Louis Vuitton Moët Hennesy), gevestigd in Parijs.

Maakt het uit? “Mevrouw Trump heeft gezegd dat ze de spotlights van Washington niet wil opzoeken. Misschien wil ze dat duidelijk maken met haar kleding en kleedt ze zich daarom elegant, zonder een uithangbord te willen zijn. In dat geval heeft ze haar doel bereikt”, schrijft Friedman, modejournaliste van de New York Times. “Anderzijds heeft ze gezegd dat ze haar rol van first lady betekenis wil geven, en die rode jurk had een betekenis. Hij was rood omdat het vrijdag ‘National Wear Red Day’ was, een dag waarop aandacht gegeven wordt aan hartziekten. Ze heeft dus nagedacht over de symbolische betekenis van de jurk. Dan is er toch een tegenstrijdigheid met de woorden ‘Buy American’ die de bouwsteen van het beleid van haar echtgenoot vormen.”

© REUTERS

Volgens Stephanie Winston Wolkoff, de adviseur van Melania Trump, zijn de Franse jurken geen probleem. “Mevrouw Trump is altijd een trouwe supporter geweest van Amerikaanse mode. Ze apprecieert mode als kunst. Als een voormalig model is ze altijd een voorstander geweest van de meest voorname ontwerpers, zowel hier als in het buitenland. Mevrouw Trump koopt een internationale mix van merken omdat die haar unieke Amerikaanse stijl weerspiegelen. Ze is enhousiaster dan ooit om Amerikaanse ontwerpers op een voetstuk te zetten, zoals ze deed op de belangrijkste momenten in de geschiedenis, zoals de inauguratie”. Tijdens de inauguratie van president Trump droeg Melania een jurk van de Amerikaanse ontwerper Ralph Lauren, tijdens het bal droeg ze een jurk van Hervé Pierre, een Franse designer die in Amerika gevestigd is.

Nog opvallend: noch Givenchy, noch Dior heeft gecommuniceerd over het kleden van de first lady, iets wat wel de gewoonte is wanneer een beroemdheid een jurk van een groot modehuis draagt. Toen ernaar gevraagd werd, reageerde een woordvoerder van Givenchy dat de jurk gekocht werd in de winkel en dat er geen persoonlijk contact met het modehuis geweest is. Bij Dior wilde men niet reageren.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten