DE OFFERTE. Wat kost een grondsondering?

Foto: Sondex

Wie een huis bouwt, heeft een stevige fundering nodig. Welke fundering geschikt is voor jouw project, bepaalt je architect aan de hand van een sonderingsverslag. Maar hoeveel kost zo’n grondsondering? Ilse Claessens van Sondex en Johan Poelmans van AVL Woningbouw geven een zicht op het prijskaartje.

Een grondsondering is vandaag niet verplicht, maar zeker aan te raden. Het kan je duizenden euro’s besparen. De kwaliteit van je grond heeft namelijk rechtstreekse gevolgen voor je (ver)bouwproject. Als je perceel onvoldoende draagkrachtig is, zal je extra moeten investeren in je fundering. Doe je dat niet, bestaat de kans dat je te maken krijgt met barsten, scheuren en instabiliteit. En dan lopen de kosten vaak heel wat hoger op…

Voor een sondering op een doorsnee bouwgrond, rijdt een rupsvoertuig het erf op. Een voorwaarde is wel dat het braakliggende stuk gemakkelijk te bereiken is en de grond zich in een normale staat bevindt. Voor drie sonderingen van 10 ton mag je rekenen op 400 à 600 euro exclusief btw. Extra sonderingen of zwaardere sonderingen komen met een meerprijs.

Is het terrein niet toegankelijk voor een rupsvoertuig – bij de verbouwing van een rijwoning bijvoorbeeld – dan gebeurt de sondering met een demonteerbaar apparaat. Terwijl een sondering met rupsvoertuig door één persoon wordt uitgevoerd, zijn er voor dit type sondering twee personen nodig. Deze uitvoering neemt ook meer tijd in beslag. Daarom ligt de kostprijs ook wat hoger, namelijk tussen de 800 en 1.000 euro exclusief btw voor twee sonderingen.

Deze richtprijzen zijn zuiver indicatief. Surf naar Livios.be voor meer info over grondsondering. Of stel je eigen vraag via www.livios.be/forum.

VOOR ABONNEES