Ferme kritiek op Bracke vanuit N-VA zelf: “Pijnlijk hoe zogenaamde mediaspecialist zichzelf in de voet schiet”

Bron © BELGA

Foto: BELGA

Brussel -

Gewezen Vlaams parlementslid Jan Hofkens (N-VA) is niet mals voor de rol van partijgenoot Siegfried Bracke in het PubliPart-verhaal. “De N-VA heeft altijd geprobeerd op een andere manier aan politiek te doen en de partij doet dat ook. Maar dit doet daar afbreuk aan”, zegt een ontgoochelde Hofkens aan Belga.

Kamervoorzitter en Gents N-VA-fractieleider Siegfried Bracke trok mee de discussie aan over PubliPart, maar kwam zelf onder vuur te liggen voor de vergoedingen die hij kreeg voor zijn adviseursfunctie bij Telenet. Bracke, die eerst meermaals had geweigerd de hoogte van zijn Telenet-vergoeding bekend te maken, liet daarop dinsdagavond via Twitter weten dat hij opstapt bij Telenet.

Bracke krijgt niet enkel kritiek van andere partijen. Ook in de eigen rangen is niet iedereen te spreken over zijn optreden. Zo tweette gewezen Vlaams parlementslid Jan Hofkens: “Pijnlijk, hoe een zogenaamde media specialist de pot de ketel verwijt, zich in de voet schiet en de geloofwaardigheid N-VA besmeurt”.

Tegen cumul

Ferme kritiek op Bracke vanuit N-VA zelf: “Pijnlijk hoe zogenaamde mediaspecialist zichzelf in de voet schiet”
Jan Hofkens. Foto: ISOPIX

“Ik sta volledig achter die tweet”, legt Hofkens aan Belga uit. Hofkens zelf legde vorig jaar zijn mandaat als Vlaams volksvertegenwoordiger neer om zich volledig te kunnen concentreren op zijn advocatenpraktijk. “Ik heb geen enkel politiek mandaat meer en heb dus wat meer vrijheid om te spreken”, legt hij uit.

“Al dat gecumuleer is iets wat mij geweldig stoort. Ik heb zelf gemerkt dat die combinatie van parlementslid en advocatenpraktijk niet werkt. Daarom roep ik politici op om een keuze te maken. Al dat gecombineer is niet goed. Ik word daar ook op aangesproken door de mensen die ik spreek. Mensen raken hun geloof in de politiek kwijt”, klinkt het.

Hofkens vindt dat Bracke zichzelf in de voet heeft geschoten en noemt dat ook schadelijk voor zijn partij. “Net de N-VA moet daar terughoudend in zijn. De N-VA moet daar het goede voorbeeld geven. Wij probeerden altijd op een andere manier aan politiek te doen, en wij doen dat ook. Maar dit doet daar echt afbreuk aan”, aldus Hofkens.

De Wever (N-VA): “We blijven Bracke steunen”

“Wij blijven Bracke steunen, net zoals we al onze mensen steunen”, reageert N-VA-voorzitter Bart De Wever aan VRT Nieuws. “Bracke heeft zelf zijn verantwoordelijkheid genomen, er is geen druk uitgevoerd. Wij blijven Bracke steunen, net zoals we al onze mensen steunen”, klinkt het verder.

De Roover (N-VA): “Niet betaald met belastinggeld”

“Bracke heeft, gezien de commotie, een correct besluit genomen om zijn functie bij Telenet neer te leggen”, vindt N-VA fractieleider in de Kamer Peter de Roover. “Siegfried heeft vastgesteld dat, binnen de commotie, het zijn geloofwaardigheid zou aantasten indien hij doorging. En dan heeft hij, denk ik, een correct besluit genomen.” Hij benadrukt dat Bracke zijn mandaat bij Telenet niet betaald werd met belastinggeld.

“Ik denk dat het heel belangrijk is dat dit soort betaalde activiteiten bij het publiek bekend is en dat iedereen daar dan maar een inschatting moet over maken of dat passend is of niet. Anders is wanneer het gaat om belastinggeld. Daar moeten we, denk ik, scherper zijn en de regels veel strikter vastleggen”, aldus nog De Roover.

Calvo (Groen): “Ik ben bezorgd”

Ferme kritiek op Bracke vanuit N-VA zelf: “Pijnlijk hoe zogenaamde mediaspecialist zichzelf in de voet schiet”
Foto: Photo News

Groen-fractieleider Kristof Calvo is vooral bezorgd na het nieuws over Bracke. “We leven in woelige tijden. Veel mensen twijfelen tegenwoordig aan wat er gebeurt in de Wetstraat. Er is dan ook politieke actie nodig rond transparantie”, zei hij woensdagochtend op Radio 1.

“Onze Kamervoorzitter zou aan de kar moeten trekken. Maar dat wordt eigenlijk moeilijk als je naar de laatste 48 uur kijkt. Het is geen fraai schouwspel”, aldus de fractieleider.

Calvo wil vooral dat Bracke alle politici opnieuw weet te verenigen en zich boven het gewoel zet. “Zijn integriteit mag niet ter discussie staan. Ik ga straks (woensdagnamiddag, red.) dus vragen aan Bracke om het over een andere boeg te gooien en minder te kiezen voor polemiek. De burger moet namelijk in hem willen geloven”, besluit de Groen-politicus.

Vandenbroucke (SP.A): “Voorbeeld nemen aan Peumans”

Ferme kritiek op Bracke vanuit N-VA zelf: “Pijnlijk hoe zogenaamde mediaspecialist zichzelf in de voet schiet”
Foto: Photo News

“Kamervoorzitter Siegfried Bracke zou beter in de leer gaan bij zijn collega-parlementsvoorzitter Jan Peumans. Peumans is iemand die altijd aanspreekbaar is als voorzitter en die boven het strijdgewoel staat. Hij heeft ook niet de behoefte om als parlementsvoorzitter bij te klussen in de privé”, zo zegt Vlaams sp.a-fractieleider Joris Vandenbroucke.

“Er is een reden waarom parlementsvoorzitters de bestbetaalde politici van het land zijn. Dat is omdat ze in alle onafhankelijkheid en sereniteit hun job moeten kunnen doen”, klinkt het.

“Het verbaast me dan ook dat Bracke als Kamervoorzitter bijklust in de privé. Het voorzitterschap van de Kamer beperkt zich niet tot de plenaire vergaderingen op donderdag en officiële gelegenheden of inhuldigingen. Hij zou beter in de leer gaan bij Peumans. Die is te allen tijde aanspreekbaar als voorzitter, zet zich als voorzitter boven het strijdgewoel en heeft blijkbaar niet de behoefte om bij te klussen in de privé”, besluit Vandenbroucke.

AANGERADEN