Raad van bestuur Publipart neemt afstand van vergoeding

Foto: BELGA

De leden van de raad van bestuur van Publipart hebben woensdag beslist vanaf 1 januari 2017 afstand van hun vergoedingen te doen. Dat meldt persagentschap Belga.

De leden van de raad van bestuur van de nv Publipart, die al enkele dagen voor ophef zorgt, doen afstand van hun vergoedingen. Dat hebben ze woensdag beslist op hun vergadering in Brussel. Publipart verkoopt ook al zijn beleggingen, om in een later stadium enkel in ethische fondsen te investeren.

Volgens de leden kunnen ze sinds het uitlekken van de affaire hun werk niet meer op serene wijze uitvoeren.

De vergadering van de raad van bestuur duurde ongeveer drie uur. Na afloop kwam bestuurder Paul De Fauw naar beneden om de pers te woord te staan. Hij gaf toe dat de beslissing om afstand te doen van de zitpenningen er gekomen is omwille van de politieke heisa.

Hoe de bom barstte

Na het Publifin-schandaal in Wallonië bleek Vlaanderen een minstens schimmige intercommunale rijk: Publifin die voor 12 procent eigendom van de stad Gent.

Nu blijkt dat de nv Publipart nogal verdacht is. Meer zelfs: de functie ervan is onduidelijk. Ze belegt in aandelenfondsen en heeft participaties in andere intercommunales. Maar de zeventien bestuurders krijgen samen elk jaar wel meer dan 350.000 euro bruto voor de beperkte taken die ze er hebben.

Ook de beleggingen van het bedrijf bleken allesbehalve koosjer. Zo heeft het beleggingen in het Duitse Rheinmetall, producent van chemische wapens. Bedrijven die mensenrechten schenden, zitten eveneens in de portefeuille. De nv verloor ook 2 miljoen euro aan het failliet van de Gentse Optima Bank en pompt via een durfkapitaalfonds belastinggeld in autohandelaar Cardoen.

Is dit strafbaar?

De functie van de nv is echter onduidelijk. Ze blijkt vooral te beleggen in aandelenfondsen en heeft participaties in andere intercommunales. De 17 bestuurders van Publipart krijgen samen elk jaar meer dan 350.000 euro bruto voor de beperkte taken die ze er hebben - of ongeveer 20.000 euro bruto per persoon. Bij de 17 bestuurders zitten ook leden met banden met Oudenburg, Diksmuide en Oud-Heverlee, maar toch vooral met Gent.

Dus op het eerste gezicht lijkt dit alles niet strafbaar. Wel heeft het er alle schijn van dat hoge vergoedingen zijn betaald voor weinig werk. Dat PubliPart via PubliLec banden heeft met Publifin doet de schepenen geen goed. Die intercommunale kwam de afgelopen weken meermaals in het nieuws, omdat een twintigtal Waalse politici er in raden en commissies te zitten en daar royale zitpenningen voor kregen.

Nasleep

Gents kandidaat-burgemeester Tom Balthazar (SP.A), één van de bestuursleden, heeft inmiddels ontslag genomen als schepen en lijsttrekker van de kartellijst SP.A-Groen. “Niet omdat ik een ernstige fout gemaakt heb of schuld zou moeten bekennen, maar omdat ik de toekomst van een progressief Gent niet wil laten verlammen door maanden van schandalen en opgeklopte discussies over vergoedingen”, zo zegt hij.

Christophe Peeters (Open VLD) van zijn kant laat weten dat hij “op geen enkel moment” aanwijzingen heeft gehad “dat er belegd werd in betwiste activiteiten zoals wapenhandel.” Hij brengt voorts in herinnering dat de Gentse gemeenteraad, bij het begin van de legislatuur, al besliste om onderhandelingen op te starten over het uitreden uit PubliLec. De Gentse Open VLD-fractieleider Sami Ougir steunt Peeters. “Hij zetelt in PubliPart als afgevaardigde van de stad, als schepen van Financiën, met de bedoeling om zo snel mogelijk terug te trekken. Zijn ontslag is niet aan de orde”, luidt het.

Boomerang Bracke

Siegfried Bracke (N-VA), fractieleider van de grootste oppositiepartij van de stad, merkt in een blogpost op dat een “Optima-bis-commissie” is aangewezen. “In de Optimacommissie is bij herhaling gezegd dat er tussen de stad en Optima geen link was”, schrijft Siegfried Bracke. “Blijkt dus wel zo te zijn: PubliPart heeft er veel geld aan verloren.” Bracke eist een “algehele transparantie”.

Een onverwachte wending is hier dat fractieleider dit verwijt als een boomerang in het gezicht terug kreeg omdat hij zelf bleek te zetelen in de adviesraad van Telenet en daar ook royaal voor vergoed zou worden. Gezien het om een privé-onderneming ging heeft Bracke altijd geweigerd te zeggen hoeveel hij daar verdiende.

Karin Temmerman (SP.A) noemt Siegfried Bracke hypocriet. ‘Transparantie voor iedereen, behalve voor u’, zei ze op de gemeenteraadszitting over de zaak. Ook burgemeester Daniel Termont was niet te spreken over het pleidooi van Bracke. Hij zei dat Telenet hem ook had gevraagd. ‘Ik heb het niet gedaan omdat ik het deontologisch niet correct vond. Telenet staat in rechtstreekse concurrentie met Proximus, een bedrijf waar de overheid in participeert. (...) U verdient daar volgens De Tijd 12.000 vast en 2.000 per advies. 12.000 forfait. Dus zonder vergaderingen. U doet wat u ons verwijt!’

Die avond zelf nog gaf Bracke te kennen op te stappen bij Telenet.

Door adm, jfs
AANGERADEN