Fusiegesprekken Peugeot-Opel van start gegaan

© AFP

Mary Barra, topvrouw van het Amerikaanse autoconcern General Motors (GM), is een charmeoffensief begonnen om in Duitsland steun te vinden voor een verkoop van de Duitse GM-dochter Opel aan het Franse autoconcern PSA. Barra en GM-voorzitter Dan Ammann zijn van plan om in de nabije toekomst een ontmoeting te hebben met verantwoordelijken van de Duitse regering, zo meldt een ingewijde, die anoniem wil blijven omdat de onderhandelingen niet publiek zijn.

adm

Barra heeft ook het woord gericht aan personeel in Duitsland en de Verenigde Staten, waarmee ze duidelijk maakt dat zo’n deal goed zou zijn voor de toekomstige groeiplannen van GM, voor aandeelhouderswaarde en voor de duurzaamheid van de Duitse Opel-activiteiten.

PSA-topman Carlos Tavares toont zich volgens een andere bron bereid om de huidige managementstructuur bij Opel te behouden en is van plan om de autobouwer als een Duits bedrijf en merk in stand te houden.

GM en Peugeot willen geen officiële toelichting geven.

Bij PSA werken 184.000 mensen, bij Opel 34.500, van wie bijna de helft in Duitsland.

Een combinatie van de twee autobouwers zou resulteren in de tweede grootste autogroep in Europa, na Volkswagen, goed voor een marktaandeel van zowat 16 procent. Kosten terugdringen zonder banenverlies zal evenwel moeilijk worden, aangezien de beide autobouwers overlappende productgamma’s hebben en er overcapaciteit is.

Aangeboden door onze partners