Verrassend makkelijke oplossing voor grootste probleem van Noordpool: gewoon meer ijs aanmaken

Foto: AFP

Door de opwarming van de aarde smelten steeds vaker ijskappen van de Noordpool. Maar een team van wetenschappers heeft daar nu een verrassend makkelijke oplossing voor gevonden: we moeten gewoon meer ijs aanmaken .

Het project is afkomstig van een team van onderzoekers aan de Arizona State University, maar heeft heel wat voeten in de aarde. De studie werd gepubliceerd in het Earth’s Future-tijdschrift.

HOE ZOU HET WERKEN? Met het nieuwe systeem zouden gigantische pompen water halen vanonder het ijs. Dat ijs wordt bewaard in een tank, waarna het op het ijs gespoten wordt. Omdat het ijsoppervlak het koudste gedeelte is, zal het water dus ook sneller bevriezen.

Verrassend makkelijke oplossing voor grootste probleem van Noordpool: gewoon meer ijs aanmaken

Volgens het team van wetenschappers zouden 10 miljoen van dergelijke pompen tijdens één winterperiode voor één extra meter ijs kunnen zorgen op heel de Noordpool. “Moest zoiets lukken, dan kunnen we de trend van steeds meer ijs dat verdwijnt op de Noordpool, omkeren”, zegt professor Steven Desch. “Op die manier kan de Noordpool hersteld worden naar de toestand van 15 jaar geleden.”

De machines zouden worden aangedreven door windenergie, aangezien de Noordpool sterke winden kent.

WAAROM SMELT ER STEEDS MEER IJS? Door de klimaatverandering stijgt de gemiddelde temperatuur op onze aarde. Dat heeft overal ter wereld gevolgen, maar dus ook op de Noordpool.

Verrassend makkelijke oplossing voor grootste probleem van Noordpool: gewoon meer ijs aanmaken
Foto: Getty Images/iStockphoto

De ijskappen smelten door de opwarming van de aarde, maar dat proces wordt daar ook nog versneld: sneeuw en ijs reflecteren een groot deel van het zonlicht, tot bijna 90 procent. Bij open water is die (broodnodige) reflectie van het zonlicht er niet. Dat water absorbeert het zonlicht waardoor de Arctische wateren opwarmen en dat de ijskappen dus nog sneller doet smelten. Het werkt als een vicieuze cirkel.

De huidige inspanningen om de opwarming van de aarde tegen te gaan, zijn niet voldoende om het verlies van Noordpoolijs tegen te gaan. Als deze trend zich blijft verder zetten, bestaat het risico dat tegen 2030 het volledige zomerijs op de Noordpool verdwenen is.

Verrassend makkelijke oplossing voor grootste probleem van Noordpool: gewoon meer ijs aanmaken
Foto: BELGAIMAGE

Die klimaat verandering heeft bovendien niet enkel gevolgen voor het ijs zelf, maar ook voor bijvoorbeeld de ijsberen. Voor hen wordt het moeilijker om voedsel te vinden. En ook de kabeljauw in het gebied dreigt te verdwijnen.

“De nood om tot een oplossing te komen voor het probleem van smeltende ijskappen is dringend”, zegt Desch. “Het Noordpoolgebied is het meest kwetsbare deel van ons klimaatsysteem.”

ZAL HET OOK ECHT WERKEN? Het project bestaat enkel nog maar op papier. Of de theorie ook echt in de praktijk kan worden toegepast, is nog niet duidelijk. Het team zal dit jaar alleszins proberen er een prototype van te brouwen en dat uit te testen.

Het gaat ook om een bijzonder duur project: geschat wordt dat dit zeker 500 miljard dollar zal kosten. Het is nog maar de vraag of iemand dit wil en kan financieren.

Julienne Stroeve, een wetenschapster aan de University College van Londen, die niet betrokken was bij het maken van de studie, geloof niet dat deze aanpak uitvoerbaar is. “De opwarming van de aarde blijft, of men nu wel of niet ijs bij aanmaakt”, zegt ze. “Door lucht- en waterstromen komt warmere lucht en warmer water nog steeds tot bij de Noordpool terecht. De inspanningen om de ijskappen te laten aangroeien, worden op die manier teniet gedaan.”

Desch beaamt dat dit project slechts een deel van de oplossing zou zijn. “Om op langere termijn de Noordpool te redden, is het terugdringen van de uitstoot van broeikasgassen cruciaal.”

Verrassend makkelijke oplossing voor grootste probleem van Noordpool: gewoon meer ijs aanmaken
Foto: © Ariadne Van Zandberge
Door lbo
AANGERADEN