Gucci mag geen modeshow houden op de Akropolis

Foto: Shutterstock

Het Italiaanse luxemerk Gucci zou deze zomer graag een modeshow organiseren op de Akropolis, een van de bekendste trekpleisters in Athene. Dat plan gaat echter niet door, want het mag niet van Griekenland.

De Archeologische Raad van Griekenland (KAS) waakt over de archeologische sites in het land en zegt dat de Akropolis, die op de Werelderfgoedsite van Unesco prijkt, niet te huur noch te koop is. Minister van cultuur Lydia Koniordou vertelde in een interview op de staatstelevisie dat een panel van deskundigen het verzoek dinsdagavond in ‘totale overeenkomst’ heeft afgewezen. “Het is onze plicht om het wereldwijde symbool van de democratie en vrijheid te beschermen”, klonk het.

Gucci had er nochtans heel wat geld voor over om het plan te realiseren. Naar verluidt boden ze 56 miljoen euro voor een culturele samenwerking. Het merk zelf ontkent dat bericht. Het klopt dat we hebben samengezeten met de Griekse autoriteiten om een samenwerking op lange termijn te bekijken, maar speculaties over de (in)directe economische voorstellen die verschenen op Griekse websites zijn onjuist en ongegrond. Er werd op geen enkel moment contact met ons opgenomen om de feiten te checken”, aldus een woordvoerder van het label.
 


In het verleden werd de Akropolis wel al verhuurd. In kreeg de Amerikaanse zangeres Jennifer Lopez toegang tot het monument voor een fotoshoot. Drie jaar geleden vormde het historische bouwwerk een onderdeel van de filmset van ‘The Two Faces of January’ en mochten Viggo Mortensen en Kirsten Dunst er acteren. Gucci mag deze keer wel een modeshow op een historische site mislopen: vorig jaar was het merk het eerste ooit dat een defilé organiseerde in Westminster Abbey, de Londense kerk waar onder meer Kate Middleton en prins William trouwden.

Door vwh
  • VOOR ABONNEES