Opa wordt onwel achter stuur: autistische kleinzoon houdt het hoofd koel en redt zijn leven

Nastja reageerde erg kalm op een lastige situatie. Foto: sbr

Roeselare -

Een autistische jongen redde zijn opa toen die onwel werd in de auto. Johan Verpoort (58) is zijn kleinzoon Nastja (13) enorm dankbaar.

“Hoewel hij autistisch is, heeft hij niet gepanikeerd. Van velen zou het anders zijn.” Johan Verpoort (58) uit de Gitsestraat in Roeselare is terecht trots op zijn kleinzoon Nastja. Toen hij vorige maand de 13-jarige jongen had opgehaald bij zijn dochter, liep het mis op de terugweg naar huis.

“We waren nog maar net in de Mandellaan aan het rijden, toen ik onwel werd achter het stuur. Ik raakte bewusteloos. Wat er precies gebeurde, herinner ik me niet meer”, zegt Johan.

Volwassen

Kleinzoon Nastja zag het allemaal gebeuren. Maar in plaats van in paniek te slaan, handelde de jongen zeer volwassen. Hij probeerde eerst zijn opa weer bij bewustzijn te krijgen, maar toen dat niet lukte, besefte hij dat er hulp nodig was. “Hij is uitgestapt en heeft voorbijgangers staande gehouden”, vertelt Johan. “Zij hebben dan de hulpdiensten verwittigd.”

Johan werd overgebracht naar het ziekenhuis. Hij verkeerde dankzij zijn alerte kleinzoon niet in levensgevaar. Na een drietal dagen mocht hij weer naar huis. Ondertussen is hij weer de oude.

“Chapeau dat mijn zoon dat gedaan heeft”, zegt Heidi, de mama van Nastja. “Voor een volwassene is zoiets al choquerend, laat staan wat dat dan niet moet zijn voor een kind. Hij is er gelukkig niet meer van aangedaan.”

Door gsd/mmr
    VOOR ABONNEES