Er dreigt een wereldwijd tekort aan olijfolie

© Shutterstock

Verschillende chef-koks in Londen trekken aan de alarmbel: olijfolie wordt steeds duurder en dreigt een luxeproduct te worden. Slecht weer in Spanje, Italië en Griekenland zorgt voor een heel magere oogst en duwt de prijzen de hoogte in.

elvh

Olijfolie, een product dat we bijna dagelijks gebruiken, dreigt een luxeproduct te worden, en dat is een heel groot probleem voor de koks die olijfolie gebruiken als basis in de keuken. Sommige restaurants hebben zelfs al de prijzen van de menu's moeten verhogen om de dure olijfolie te compenseren.

Chef Ben Tish, die een Spaans en Italiaans restaurant in Londen runt, koopt wekelijks gemiddeld 100 liter olijfolie in. Tegenwoordig betaalt hij voor die 100 liter 13 procent meer.

En het lijkt alleen maar erger te worden. Verschillende experts voorspellen een tekort aan olijfolie de komende maanden en dat zal ervoor zorgen dat de prijzen nog meer de hoogte in schieten.

De olijvenoogst heeft moeilijke jaren achter de rug. Slecht weer in Spanje, Italië en Griekenland heeft hele oogsten vernield. In Italië hebben te hoge en benauwde temperaturen fruitvliegen en bacteriën aangetrokken en die hebben de oogst ook niet veel goed gedaan. In Griekenland zijn olijfboeren door een hittegolf een kwart van hun olijven kwijt. In Spanje waren er dan weer de overstromingen.

Wereldwijd zou de productie van olijfolie met 8 procent dalen, en dat zal de prijs van olijfolie heel sterk de hoogte induwen. Zeker nu olijfolie heel populair in China begint te worden en de vraag daar ook alleen maar stijgt.

Veel chef-koks vrezen dat olijfolie stilaan een luxeproduct begint te worden.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten