(Bijna) terug van weggeweest: dé mammoet

Bron © The Guardian

Wandelt de mammoet binnenkort opnieuw op onze aarde? Foto: shutterstock

Hij verdween ongeveer 4.000 jaar geleden van onze aardbodem, maar hij is bijna terug van weggeweest: de mammoet. Wetenschappers van de prestigieuze Harvard-universiteit zeggen dat ze binnen de twee jaar een embryo van een “hybride” olifant/mammoet kunnen creëren.

Een mammofant. Zo noemt hoofdonderzoeker George Church de hybride die zijn team wil creëren. “Ik denk dat we binnen de twee jaar zo’n embryo klaar moeten hebben om zo de uitgestorven mammoet te doen heropleven”, verklaarde de professor voor de start van de jaarlijkse bijeenkomst van de American Assocation for the Advancement of Science in Boston.

Hoe werkt het?

“Dankzij CRISPR (een nieuwe, ambitieuze vorm van gentechnologie, nvdr.) zullen we DNA van de mammoet programmeren in een Aziatische olifant”, zegt Church. Voorlopig is het team telkens gestopt in de “celfase”, maar nu zouden ze starten met de “productie” van embryo’s. “Wat niet wil zeggen dat we volgende week een levende mammoet voor ons zullen staan hebben, uiteraard.” De embryo zou in een kunstmatige baarmoeder gegroeid worden.

Wat zijn de verschillen met olifant?

“Het dier zal nog altijd meer lijken op een olifant, maar dan met kleinere oren, onderhuids vet, langer haar en aan de koude aangepast bloed.” In totaal zouden er ongeveer 45 eigenschappen ingeplant worden.

Wat zijn de voor- en nadelen?

Het onderzoek dient volgens Church niet alleen om de mammoet te doen herleven, maar ook om ervoor te zorgen dat de bedreigde Aziatische olifant in stand wordt gehouden. Al is lang niet iedereen te vinden voor het project: tegenstanders hebben vragen bij het ethische luik ervan. “De mammoet was niet zomaar een setje genen”, zegt professor Zoölogie Matthew Cobb. “Het was een sociaal dier, net als de Aziatische olifant nu. Wat zal er gebeuren als de hybride vorm geboren wordt? Hoe zal die ontvangen worden door de olifanten? Allemaal vragen waar we het antwoord niet op weten.”

Door mtm