Mama Josephine wachtte Ilse zoals elke dag op, maar ze stapte niet van de trein. 30 jaar later is er nog geen spoor

Foto: *

Scherpenheuvel-Zichem / Leuven / Aarschot -

Exact 30 jaar geleden wachtte Josephine Nuyts (77) uit Testelt haar dochter zoals elke dag op aan het station van Aarschot. Maar Ilse Stockmans, vier dagen eerder 19 jaar geworden, zat niet op de trein. Drie decennia later is er nog steeds geen spoor van haar dochter. “Ik heb de hoop opgegeven”, zegt Nuyts.

Child Focus pakte in februari van vorig jaar uit met een opmerkelijke campagne: zes oude verdwijningszaken werden nieuw leven ingeblazen door bewegende 3D-beelden van de vermiste tieners op het internet te zetten. Je ziet hun hoofd draaien, hun ogen bewegen en ze knipperen met hun ogen. Dat allemaal in de hoop om toch tips te krijgen die nuttig kunnen zijn.

Mama Josephine wachtte Ilse zoals elke dag op, maar ze stapte niet van de trein. 30 jaar later is er nog geen spoor
Foto: liv

Een van de vermiste meisjes is Ilse Stockmans. Op 17 februari 1987, vier dagen na haar negentiende verjaardag, stapte de minderjarige (toen was je pas op 21 jaar meerderjarig, nvdr) van de bus aan het station van Leuven. Van daaruit zou ze door de tunnel naar het station stappen en de trein nemen naar Aarschot, waar haar moeder haar opwachtte. Zo ging het elke dag, maar die ene keer niet.

Geen tips

Ilse kwam die dag niet aan in Aarschot. Exact 30 jaar later weten haar ouders nog altijd niet wat er die bewuste dag gebeurd is. “Ik denk nog vaak aan haar”, zegt moeder Josephine Nuyts (77). “Een vriendinnetje heeft haar toen nog gezien, daarna niets meer. Er is nog altijd geen nuttige tip gekomen. Niets dat ons kan helpen.”

Mama Josephine wachtte Ilse zoals elke dag op, maar ze stapte niet van de trein. 30 jaar later is er nog geen spoor

Volgens Dirk Depover van Child Focus, dat de nieuwe beelden van Ilse verspreidde, is de kans sowieso heel klein dat er nog tips binnenkomen. “Omdat het al zo lang geleden is”, zegt Depover. “De kans is niet onbestaande dat er nog tips komen, maar ze is wel heel klein. De ervaring leert dat acties waarbij oude zaken nog eens onder de aandacht gebracht worden, zelden iets opleveren.”

Geen gsm

De moeder van Ilse is Child Focus dan ook dankbaar voor de campagne. “Want in die tijd was er nog geen gsm - anders had ik misschien wel iets van haar gehoord - of kon ik geen bewegende beelden van haar maken. Filmpjes van haar heb ik dus nooit gehad, tot nu. Ik vind ze echt heel mooi. Het is echt Ilse. Ze lijkt nog altijd op mij.”

Epilepsie

Mama Josephine wachtte Ilse zoals elke dag op, maar ze stapte niet van de trein. 30 jaar later is er nog geen spoor

Het doet haar merkbaar pijn om het te zeggen, maar Josephine heeft geen hoop meer dat haar dochter ooit levend teruggevonden wordt. “Als ze nog zou leven, zou ze in die 30 jaar toch iets laten weten hebben? Ze zou contact opgenomen hebben. Zo was ze.” Wat daarin ook meespeelt, is dat Ilse aan epilepsie leed. “En ze had haar pillen op school genomen, maar ze had er geen bij voor daarna. Ze kon niet zonder.”

En dus vestigt ze haar hoop op het terugvinden van het lichaam van haar dochter. “Het zou mooi zijn als ze dat vinden voor ik sterf. Om afscheid te nemen.”

Geen onderzoek

Een echt onderzoek naar de verdwijning van haar dochter is er niet geweest, zegt Josephine. “Dat is gebeurd voordat er sprake was van Marc Dutroux”, zegt ze. “Dat werd niet serieus genomen.”

Bekijk hier de bewegende beelden van Ilse.

Heeft u een tip? Contacteer dan Child Focus (116000) of de politie via 0800-30.300.

Door Guy Stevens
    VOOR ABONNEES