De nachtmerrie van de Secret Service (en de belastingbetaler): de uitbundige levensstijl van president Trump

Bron © Washington Post

Foto: Photo News

Zijn presidentschap is nog geen maand bezig of één ding is al pijnlijk duidelijk: de uitbundige levensstijl van Donald Trump is een ware nachtmerrie voor de Secret Service, de dienst die een gezworen plicht heeft om de president en de zijnen te allen tijde veilig te houden. En het daaraan verbonden prijskaartje - waarvoor de belastingbetaler opdraait - zal oplopen in de honderden miljoenen dollars.

Voor het derde weekend op rij trekt Donald Trump naar een van zijn buitenverblijven: de Mar-a-Lago Club in Palm Beach (Florida). De president is uiteraard vergezeld van een hele resem veiligheidsagenten. Bijna 13.000 kilometer verderop zullen zijn twee zoons Eric en Don Jr. zaterdag ook de opening van een nieuw Trump-resort in Dubai bijwonen. Ook zij uiteraard in het gezelschap van de nodige beveiliging. En dan heb je nog echtgenote Melania, die samen met jongste zoon Barron in Manhattan blijft. Het leven van de Trumps, een logistieke nachtmerrie voor de Secret Service.

De nachtmerrie van de Secret Service (en de belastingbetaler): de uitbundige levensstijl van president Trump
De Mar-a-Lago Club in Palm Beach. Foto: AFP

Het “terrasoverleg”

De leden van de Secret Service mogen dan best wat gewend zijn - hun taak bestaat er al decennia in om de president en diens familie te beschermen - de ongewoon uitbundige levensstijl van de Trumps eist toch zijn tol. Nu al wordt geschat dat de reis- en beveiligingskosten van de president de komende vier jaar zal oplopen in de honderden miljoenen dollars.

Komt nog bij dat kostenplaatje: de gewoonte van Trump om zijn officiële staatszaken altijd in het gezelschap van heel wat mensen te doen. Denk maar aan het omstreden “terrasoverleg” dat hij afgelopen week had met onder meer de Japanse premier Shinzo Abe.

De nachtmerrie van de Secret Service (en de belastingbetaler): de uitbundige levensstijl van president Trump
Foto: REUTERS

Een vergelijking: de acht jaar Obama - die nochtans ook meermaals onder vuur heeft gelegen door zijn “golfvakanties op kosten van de belastingbetaler” - zouden in totaal 97 miljoen dollar hebben gekost.

Drie tripjes = 10 miljoen dollar

Hoewel de ministeries van Defensie en Binnenlandse Veiligheid niet officieel willen reageren, zijn er toch al wat cijfers naar buiten gekomen, zo meldt The Washington Post. Zijn drie tripjes naar Palm Beach alleen kostten al ruim 10 miljoen dollar.

Al die extra beveiligingsmaatregelen eisen ook hun tol van lokale besturen. Zo eist Palm Beach nu al tienduizenden dollars terug van Washington voor elke dag dat Trump in Mar-a-Lago verblijft. Voor de stad New York kost het elke dag 500.000 dollar om de Trump Tower (waar Melania en Barron wonen) te beveiligen. Als je dat per jaar berekent, komt dat neer op liefst 183 miljoen dollar.

De nachtmerrie van de Secret Service (en de belastingbetaler): de uitbundige levensstijl van president Trump
Foto: AFP

“Dit is een zeer dure manier van zakendoen”, zegt Tom Fitton, voorzitter van Judicial Watch, een conservatieve organisatie die de uitgaven van de Obama’s opvolgde en dat nu ook voor de Trumps doet. “Je zou toch denken dat Trump weet hoeveel die dingen allemaal kosten. Waarom gaat hij telkens naar Florida en niet gewoon naar Camp David, dat op een korte helikoptervlucht van het Witte Huis ligt?”

Bijkomend voordeel

Terwijl de belastingbetaler opdraait voor de kosten, betekenen ze voor Trump nog een bijkomend voordeel. Een deel van die dollars belandt trouwens terug in zijn eigen zak. Want hoewel hij zich niet meer bezighoudt met het dagelijks bestuur van zijn vastgoedimperium, toch is hij er nog altijd de eigenaar van (en deelt hij mee in de winst). Zo moet de Secret Service een ruimte huren in de Trump Tower (iets wat al snel 1,5 miljoen dollar per jaar kost) om de veiligheid van Melania en Barron te kunnen verzorgen. En de talloze persfoto’s die gemaakt worden van zijn uitstapjes naar eigen vastgoed, vormen daarbovenop nog eens mooie reclame voor zijn imperium.

“Altijd aan het werk”

Stephanie Grisham, woordvoerster van het Witte Huis, verdedigt Trump. “Het is niet zo dat hij op vakantie gaat, hé. De president is altijd aan het werk, zeven dagen op zeven, waar hij ook is.” Een citaat dat echter in tegenstrijd is met een uitspraak van Trump zelf enkele jaren geleden. “Ik zou het Witte Huis maar zelden verlaten”, sneerde hij toen naar Obama. “Er is gewoon te veel werk te doen.”

Door mtm