Rivaliserende extremisten executeren 41 jihadisten

Bron © BELGA

Archiefbeeld. Foto: AFP

Militanten van de jihadgroep Jund al-Aqsa hebben maandag in de Syrische provincie Idlib 41 strijders van Jabhat Fateh al-Sham (het voormalige al-Qaida) en daarmee gelieerde “rebellengroepen” geëxecuteerd. Dat stelt vrijdag de vanuit Groot-Brittannië opererende oppositiesite Sohr.

De executies vonden plaats in het dorp Khan Sheichun. Sinds begin deze week voeren beide extremistengroepen in de noordoostelijke provincie een strijd uit om invloedssferen. Daarbij zijn, aldus het Sohr, al 125 strijders geneutraliseerd - de geëxecuteerden inbegrepen. Idlib is de laatste Syrische provincie die nog in handen is van rebellen en jihadisten.Fateh al-Sham (het herdoopte Jabhat al-Nustra) strijdt met andere groepen onder de banier ‘Tahrir al-Sham’. De gevechten zijn intussen uitgebreid tot de buurprovincie Hama.

In oktober had Fateh al-Sham de groep Jund al-Aqsa nog in haar jihadistenalliantie opgenomen. Een maand geleden kwam Fateh tot andere inzichten en sindsdien jaagt het de militieleden van Jund al-Aqsa weer op.

Sinds de bevrijding van Oost-Aleppo door regeringstroepen hebben diverse jihadistengroepen zich in twee grote allianties samengeklonken. Die allianties vechten het sindsdien vooral onder elkaar uit.

Door adm
  • VOOR ABONNEES