Bosnië brengt genocide-zaak tegen Servië opnieuw voor Internationaal Gerechtshof in Den Haag

© AFP

(Een deel van) Bosnië-Herzegovina gaat Servië opnieuw bij het Internationale Gerechtshof (ICJ) in Den Haag aanklagen wegens genocide begaan tijdens de Joegoslavische burgeroorlog (1992-1995). Dat heeft Bakir Izetbegovic, vertegenwoordigend lid van de Bosniakken, de Bosnische moslims, in het driekoppige staatspresidium, vrijdag in Sarajevo gezegd. Bakr is een zoon van Alija Izetbegovic, de eerste president van Bosnië-Herzegovina, en een man die voor het uitbreken van het Bosnische deel van de burgeroorlog zelf heel wat boter op het hoofd had.

adm

Het land, een ongemakkelijke combinatie van enerzijds de Bosnisch-Kroatische Federatie en anderzijds de Republika Srpska, wil dat het ICJ-vonnis van 2007 herzien wordt. Toen sprak de hoogste juridische instantie van de VN Servië vrij van de beschuldiging van volkerenmoord in juli 1995 in Srebrenica. Servische milities brachten in de toenmalige ‘safe haven’ van de VN naargelang de bron 2.000 tot 8.000 moslimjongeren en -mannen om.

Izetbegovic kan voor zijn besluit vooral rekenen op steun uit moslimhoek. De Bosnisch-Servische leiding bekritiseert het voornemen en had gewaarschuwd in het geval van een nieuwe genocideklacht de instellingen van het Balkanland lam te leggen. Zij voegde vooraf reeds de daad bij het woord door het parlement in Sarajevo te boycotten.

© BELGAIMAGE

Drie bevolkingsgroepen

Het land telt drie bevolkingsgroepen: de Bosniakken vormen een minimale meerderheid, de Serviërs zijn goed voor een derde van de bevolking en de Kroaten voor 15 procent. Tijdens de Bosnische oorlog kregen de Bosnische Serviërs steun uit Servië, de Kroaten uit Kroatië en de moslims uit moslimlanden in het Midden-Oosten en uit onder andere Tsjetsjenië.

In het vonnis van het ICJ uit 2007 werd Belgrado weliswaar vrijgesproken van de genocideklacht, maar kreeg het wel het verwijt niets gedaan te hebben om het bloedbad in Srebrenica te verhinderen. Destijds werd ook wijlen de Servische leider Slobodan Milosevic beschuldigd van oorlogsstoken. De man werd echter vorig jaar, jaren na zijn dood in een cel in Den Haag, door het Joegoslaviëtribunaal ICTY vrijgesproken.

Problemen in Balkan blijven aan

Twintig jaar na het uiteenspatten van Joegoslavië lijken de problemen in de Balkan zich weer op te stapelen, met een politieke crisis in Macedonië, nieuwe wrijvingen tussen Servië en Kosovo, het opflakkeren van de Groot-Albanese gedachte, de felle strijd tussen regering en oppositie in Montenegro en schandalen in Kroatië rond politici die het ustasji-regime (de collaboratie met de nazi’s) verheerlijken.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten