We vroegen de Gentenaars of ze nog vertrouwen hebben in Bracke en Termont. Dit is het resultaat

Foto: BDW

Gent -

De Gentse schandaalweek heeft naast de teruggetreden Tom Balthazar (SP.A) nog één grote verliezer opgeleverd: oppositieleider Siegfried Bracke (N-VA). Dat blijkt uit een exclusieve enquête van Het Nieuwsblad/De Gentenaar. Bracke ging de week in met een keiharde aanval tegen burgemeester Termont en de Gentse meerderheid, maar blijkt nu zelf elke geloofwaardigheid verloren bij de Gentse kiezers.

Tien procent van de Gentenaars zegt nog vertrouwen te hebben in Siegfried Bracke als politicus, 87 procent niet (meer). Tachtig procent vindt dat uitgerekend hij als fractieleider de Gentse N-VA heeft beschadigd. En amper 2 procent wil hem als volgende burgemeester. Zijn fractiegenote Elke Sleurs is met 5 procent de best scorende N-VA’er, ver achter Daniël Termont en Mathias De Clercq met elk 23,6 procent.

We vroegen de Gentenaars of ze nog vertrouwen hebben in Bracke en Termont. Dit is het resultaat

De cijfers uit de enquête moeten voor Siegfried Bracke lezen als een horrorverhaal. Begin deze week droomde hij nog van het Gentse burgemeesterschap. Hij zou de Gentse meerderheid breken, Termont en zijn “socialistische graaiers” – zoals hij ze noemde – naar de oppositie verwijzen.

Maar toen draaide de discussie tijdens de Gentse gemeenteraad en kwam hij zelf in de vuurlijn, omdat ook hij er naast zijn verloning als Kamervoorzitter nog een bijverdienste op nahield. Burgemeester Daniël Termont sabelde hem neer, de sociale media volgden. Bracke probeerde nog in te grijpen en maakte via Twitter bekend dat hij afzag van zijn post in de adviesraad van Telenet. “Voor mij hoeft dat niet. Geld is voor mij niet belangrijk”, zei hij. Er meteen aan toevoegend: “Maar ik blijf deze coalitie bestrijden met alles wat ik in mij heb.”

“Even bekomen”

De peiling toont nu dat de huidige coalitie nog lang niet gebroken is, ondanks het schandaal rond PubliPart en de roemloze aftocht van schepen en lijsttrekker Tom Balthazar. Het kartel SP.A-Groen zakt weliswaar 10 procent ten opzichte van de monsterscore van 45 procent uit 2012. Maar de Open VLD groeit dan weer een klein beetje. Samen blijven ze een ruime meerderheid halen. Terwijl N-VA, de grote challenger, wegzakt naar 11,5 procent.

Gevraagd naar hoeveel vertrouwen de Gentenaars hebben in hun politici, wordt het voor Bracke echt pijnlijk. Termont geniet het vertrouwen van 60 procent van de bevraagden, de nieuwe socialistische lijsttrekker Rudy Coddens van 53 procent. En dat tegenover de schamele 10 procent van Bracke.

We vroegen de Gentenaars of ze nog vertrouwen hebben in Bracke en Termont. Dit is het resultaat

Siegfried Bracke was gisteren niet bereikbaar voor een reactie. Ondanks verschillende pogingen hem te contacteren, gaf hij niet thuis. De woordvoerder van N-VA nationaal verwees door naar de Gentse afdeling. “We spreken hier over een Gentse aangelegenheid. Het zou voor ons misplaatst zijn hierop te reageren. Maar er is de jongste week heel erg ingebeukt op de geloofwaardigheid van Siegfried Bracke. Natuurlijk wordt een politicus dan kwetsbaar.”

Eenzelfde geluid bij Peter Dedecker, voorzitter van de Gentse N-VA. “Geloofwaardigheid vertrekt met de camion, maar komt terug met een kruiwagen”, zegt hij. “Gelukkig is er nog tijd voor veel kruiwagens tot de verkiezingen.” Over de score van Bracke in de enquête zegt hij dat “het geen vrolijk cijfer is , maar ook maar een momentopname na een stormachtige week. En we hebben een slechte week achter de rug, dat klopt. Achteraf bekeken had hij die adviesrol bij Telenet beter niet aanvaard. Ik zou dat – denk ik – niet gedaan hebben.”

We vroegen de Gentenaars of ze nog vertrouwen hebben in Bracke en Termont. Dit is het resultaat

Een verloren veldslag

De afdeling behoudt wel het vertrouwen in Siegfried Bracke. “Hij heeft een knauw gekregen en moet even bekomen, maar hij komt er wel weer bovenop.”

Over het lijsttrekkerschap in Gent is nog niets beslist. Of het Bracke wordt of iemand anders, zal pas “later” uitgemaakt worden. Elke Sleurs, naast staatssecretaris ook Gents gemeenteraadslid voor de N-VA, zegt dat zij het lijsttrekkerschap wil opnemen als de afdeling het haar vraagt. “Maar we blijven wel met z’n allen achter Siegfried staan als onze fractieleider”, zegt ze ook. “We hebben dinsdag voor een strategie gekozen. In de politiek win je soms, en verlies je soms. Deze veldslag hebben we verloren.”

De scores van Bracke verbazen politicoloog Carl Devos niet echt. “Dat heeft zeker met de voorbije week te maken. Maar ik vrees dat het dieper zit. Bracke is een figuur die in Gent niet aanslaat.”

iVox bevroeg op 16 en 17 februari in opdracht van De Gentenaar en Het Nieuwsblad 715 Gentenaars representatief op geslacht, diploma en leeftijd. De foutenmarge bedraagt 3,60 procent.

Door Steven De Bock, Annelies Rutten en Karel Van Keymeulen
AANGERADEN