Pukkelpop verrast niet met eerste 70 namen

© Raymond Lemmens

Na Rock Werchter en ­Tomorrowland ontwaakt nu ook Pukkelpop uit haar winterslaap. De organisatie lost vandaag de eerste ­lading namen die van 16 tot en met 19 augustus in Kiewit komen spelen. Daartussen staat één zeer vertrouwde naam: Editors. De Britse band rond Tom Smith speelt op donderdag 17 augustus zijn vijfde show op Pukkelpop. Ook op Rock Werchter is de groep graag gezien: daar stond Editors al zes keer.

dvg

Het begint dus stilaan voorspelbaar te worden. Sinds 2005 haalden onze twee grootste festivals Editors al elf keer naar ons land. Enkel in 2009, 2011 en 2015 ontbraken ze tijdens de zomer, maar die jaren speelden ze ook ­weleens in het Sportpaleis. Tel daarbij nog handenvol clubshows en de ­passages op Music for Life, en het oogt ietwat overdreven.

Maar daar is Pukkelpop-organisator Chokri Mahassine (56) het niet mee eens. “De band tussen België en Editors is spe­ciaal”, zegt hij. “Dit is het eerste land waar ze doorbraken, dus verdienen ze een plaats op ons hoofdpodium. Bovendien werken ze aan hun zesde plaat en kunnen ze nieuw ­materiaal voorstellen op ­Pukkelpop. Ze zijn die dag trouwens niet de enige ­headliner, want The xx sluit op donderdag af.”

Naast Editors en The xx staan al ruim zeventig artiesten op de affiche. Bastille is de headliner op vrijdag, Mumford & Sons mag Pukkelpop een dag later afsluiten. Opvallend is dat oudere artiesten als PJ Harvey, Elbow en ­Interpol naar de Marquee-tent worden ver­wezen. “Zij stonden vroeger op ons hoofdpodium”, aldus ­Mahassine. “Maar op de Main Stage willen we nu op jonge artiesten focussen.” Daar krijgen dit jaar Flume, ­Chance The Rapper en ook London Grammar een plek.

Rihanna-ramp

Opvallend: na de Rihanna-blamage van vorig jaar staat volgende zomer geen R&B- ster of popprinses op de ­affiche. En dat terwijl het ­Nederlandse festival Pinkpop net nog topper ­Justin Bieber strikte. “Namen van dat kaliber kan je onmogelijk elk jaar boeken”, zegt Mahassine. “Vorig jaar wilden we met Rihanna duidelijk maken dat Pukkelpop ook inzet op urban en R&B. En ondanks de kritiek op het concert willen we absoluut op die weg voortgaan.”

Komende weken maakt Pukkelpop meer namen bekend. De ticketverkoop start woensdag om 13 uur. Een combiticket kost 199 euro, een dagticket 99 euro.

Aangeboden door onze partners

Lees ook