Eandis-top verdient meer dan onze premier

Bron © BELGA

Foto: BELGA

De top van Eandis, dat zeven intercommunales overspant, verdient per manager gemiddeld 457.000 euro bruto per jaar. Dat is een pak meer dan het plafond van 290.000 euro voor CEO’s in overheidsbedrijven zoals de NMBS, en meer dan het loon van de eerste minister.

Dat schrijven De Morgen en Het Laatste Nieuws maandag. De vergoedingen van de zeven managers samen (loon plus alle extra’s) bedroegen in 2016 ruim 3,2 miljoen euro bruto, laat de netbeheerder weten.

Gemiddeld komt dat neer op 457.000 euro per manager en wellicht ligt het bedrag voor CEO Walter Van den Bossche nog een stuk hoger. Dat cijfer wil het bedrijf niet vrijgeven en niemand anders heeft er zicht op. Zelfs niet de raad van bestuur, waarin politici van CD&V, N-VA, Open VLD en SP.A zetelen.

Eandis is in de regel dan ook een cvba, een privébedrijf dus. De enige aandeelhouders zijn nochtans zeven distributienetbeheerders en hun enige aandeelhouders zijn... 233 gemeenten en de provincie West-Vlaanderen.

‘Het gaat om publieke middelen. Er moet meer transparantie komen’, klinkt het bij Tom De Meester (PVDA) en Björn Rzoska (Groen). Ook Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) dringt daarop aan.

Door