Staatssecretaris wil nog versnelling hoger schakelen

Francken: “Verblijfsrecht 26 Syriëstrijders ingetrokken”

© BELGA

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken heeft tot op vandaag de verblijfsvergunning voor 26 Syriëstrijders ingetrokken. “Zij kunnen dus niet meer terugkeren. Ze staan Europees geseind”, schrijft de N-VA-staatssecretaris op zijn blog. Met de recent goedgekeurde wet rond de uitwijzing van criminele vreemdelingen wil Francken nog een versnelling hoger schakelen. Zodra die wet in het Staatsblad staat, wil hij naar eigen zeggen “een dik pak intrekkingen van verblijf tekenen”.

Francken verwijst op zijn blog naar de tijd toen hij als Kamerlid nog in de oppositie zat. Hij kreeg toen van toenmalig minister Joëlle Milquet te horen dat er een 60-tal vreemdelingen met een Belgische verblijfskaart naar Syrië was getrokken. “Vervolgens gebeurde er niets. De vorige regering stond erbij en keek ernaar, tot mijn grote ergernis”.

Francken wilde het anders aanpakken en kondigde bij zijn aantreden als staatssecretaris (2014) aan dat hij de verblijfsvergunning van Syriëstrijders zou intrekken. Intussen staat de teller op 26. “Vanaf mijn eedaflegging heb ik ingegrepen. Ik trok de ene verblijfsvergunning na de andere in”, zo schrijft hij op zijn blog.

Om nog een stap verder te gaan is het volgens Francken wachten op de inwerkingtreding van de veelbesproken wet op de uitwijzing van criminele vreemdelingen. Die wet maakt het mogelijk het verblijfsrecht van vreemdelingen (niet-Belgen) af te nemen ook al zijn ze in België geboren of voor hun twaalf jaar toegekomen.

Geen veroordeling nodig

Francken: “De wet zegt dat een veroordeling voor een rechtbank niet altijd noodzakelijk is, maar wel dat er een ernstige en actuele bedreiging voor de openbare orde of de nationale veiligheid moet zijn, wil men het verblijf van langverblijvers intrekken. Geen vermoedens, wel bewijzen. 100 procent gevalideerd door de Raad van State.”

Volgens de staatssecretaris is de wet “onder andere gemaakt voor die groep van gestoorde, levensgevaarlijke Syriëstrijders die niet veroordeeld zijn door een rechtbank omdat ze nog in Syrië zitten, maar die dus wel nog altijd kunnen terugkomen omdat ze hier nog een verblijfsvergunning hebben”.

“Eindelijk”

De wet is goedgekeurd in de Kamer en zal in de komende weken in het Staatsblad verschijnen. Tien dagen later is ze van kracht. “Vanaf die heuglijke dag teken ik met veel plezier een dik pak intrekkingen van verblijf. Zo zullen ook zij niet meer kunnen terugkeren. Eindelijk”, besluit Francken.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten