Hij liet zijn vader vermoorden en vluchtte dan met erfenis naar tropisch eiland

Brussel -

Iets meer dan een jaar slaagde David Dupuis (40) erin om zich samen met zijn vrouw en kind schuil te houden in de Dominicaanse Republiek. Hij was op de vlucht met de flinke erfenis van zijn vader, die hij door een huurmoordenaar had laten ombrengen. Tot Dupuis enkele dagen geleden gevat kon worden in een hotelletje op het Caribische eiland. Net op tijd voor zijn assisenproces.

Brusselaar Robert Dupuis had goed geboerd als baas van een loodgietersbedrijfje in het Brusselse. Zo goed dat hij behoorlijk wat vastgoed had kunnen kopen in de hoofdstad en op zijn 58ste niet meer hoefde te werken. Robert Dupuis, in Brussel gekend als een vriendelijke maar wat stille man, zette zijn zinnen op een rustig leven als rentenier in de zonnige Dominicaanse Republiek, het Caribisch eiland waar zijn tweede vrouw en haar drie kinderen van afkomstig waren.

David, enig kind uit zijn eerste huwelijk, had hem intussen opgevolgd in de zaak en beheerde ook vaders eigendommen in Brussel tijdens zijn steeds langere verblijven in de Dominicaanse Republiek. Maar het boterde al een tijdje niet goed tussen vader en zoon en de loodgieter met rust had zelfs gedreigd de geldstromen naar zijn zoon door te knippen omdat hij vond dat David enkele “stommiteiten” had begaan.

David Dupuis van zijn kant begon meer en meer te vrezen dat hij de aanzienlijke erfenis van zijn vader zou mislopen en dat alle eigendommen naar de Caribische vrouw van zijn vader zouden gaan. Hij broedde op een duivels plan om het fortuin van zijn vader in te pikken.

Outlaws

Op 9 juni 2011 was Robert Dupuis weer voor even aangekomen in ons land, met zijn nieuwe gezin. De volgende ochtend verliet hij om 9.30 uur zijn woning in de Grote Haagstraat in Etterbeek om naar de bakker te gaan. Buren hadden echter al een hele tijd een grijze Mercedes zien staan. Zodra Robert Dupuis op het trottoir stond, zette de auto zich in beweging. Nog geen tien meter van zijn woning verwijderd, werd hij vanuit de auto vier keer onder vuur genomen. Twee kogels troffen hem in de buik, een derde doorboorde een long. Hevig bloedend stortte Robert Dupuis neer terwijl de wagen zich in volle vaart uit de voeten maakte. Korte tijd later overleed de loodgieter in het ziekenhuis.

Aanvankelijk stonden de speurders voor een groot raadsel. Dupuis was nooit in aanraking gekomen met de politie. Drie weken na de moord volgde dan toch een eerste arrestatie. Ex-politieman Stephan Picron was een “hangaround” - een soort stagiair - van de Bergense afdeling van de Outlaws, een geduchte motorbende en aartsrivalen van de Hell’s Angels. Een tweede verdachte, Mousa Touili, was een volwaardig lid van de Outlaws. Hij bekende dat hij de schutter was geweest en Picron de “tussenpersoon” die zijn auto had geleend voor de moord. De motorclub zelf bleek echter niets met de moord te maken te hebben.

Gevlucht

Maar wie was dan de opdrachtgever? Een telefoonnummer dat op de achterkant van een treinticket van Picron was gekrabbeld, reikte de onderzoekers de oplossing op een schaaltje aan. Het nummer was dat van David Dupuis, de zoon van het slachtoffer. Die ontkende alles, maar werd niettemin aangehouden. Een jaar later , in 2012, werd Dupuis vrijgelaten onder voorwaarden.

Een tijdlang hield Dupuis zich gedeisd maar in mei 2015 kreeg de politie informatie dat hij zich aan het klaarmaken was om zijn proces te ontvluchten. Enkele maanden later was het zo ver. Dupuis was onvindbaar, net als zijn vrouw en hun zoon. De speurders achterhaalden dat hij samen met zijn gezin op 27 december 2015 een vlucht had geboekt met valse Bulgaarse paspoorten. De drie eigendommen in het Brusselse die hij van zijn vader had geërfd, had David Dupuis intussen verkocht. De opbrengst, 1.625.000 euro, had hij mee. Ironisch genoeg had de zoon het vliegtuig genomen naar de Dominicaanse Republiek, hetzelfde tropische eiland waar zijn vader het geluk had gevonden.

Opgepakt!

Eén jaar lang slaagde Dupuis erin om uit de handen van de politie te blijven. Pas in juli vorig jaar werd een internationaal aanhoudingsmandaat uitgevaardigd. Maar ook dan bleven Dupuis en zijn gezin onder de radar. Het zag ernaar uit dat het assisenproces op 6 maart van start zou moeten gaan met twee in plaats van drie beschuldigden.

Tot vandaag in het Dominicaanse blad “El Nuevo Diario” een kort bericht verscheen dat David Dupuis was opgepakt in een hotel in het stadje Samana en over enkele uren zou worden uitgeleverd aan ons land. Net op tijd om over twee weken terecht te staan voor vadermoord.

Door Geert Neyt
AANGERADEN