Amper 1 op 3 Belgische scholieren leert meer dan één vreemde taal in de eerste graad

Bron © BELGA
Brussel -

Nog geen derde (27,3 procent) van de Belgische scholieren in de eerste graad van het secundair onderwijs leert twee of meer vreemde talen. Dat is beduidend onder het Europees gemiddelde van 58,8 procent, zo blijkt uit cijfers van Eurostat over 2015.

Van de Belgische scholieren in de eerste twee jaar van het secundair onderwijs leert 99,6 procent een vreemde taal. De meerderheid (72,3 procent) van hen leert één vreemde taal, terwijl 27,3 procent twee of meer vreemde talen leert. Eurostat maakt hier geen onderscheid tussen de verschillende gemeenschappen van ons land.

Ons land scoort daarmee slecht in vergelijking met de rest van Europa. Enkel in Hongarije, Oostenrijk, Ierland en Bulgarije worden nog minder vreemde talen geleerd in de eerste graad. In landen als Luxemburg (100 procent), Finland (98,4 procent) en Italië (95,8 procent) leren zo goed als alle leerlingen meerdere vreemde talen.

De vreemde taal die het meest wordt aangeleerd in Europa is het Engels (door 97,3 procent van de leerlingen), gevolgd door het Frans (52,8 procent van de leerlingen).

Eurostat maakt voor België hier wel een onderscheid: in Vlaanderen wordt het Frans door 99 procent van de leerlingen aangeleerd, terwijl in de Franse Gemeenschap Nederlands nipt (52,3 procent) de meest aangeleerde vreemde taal is.

Door adm
AANGERADEN
Meest recent