DE OFFERTE. Wat kost behangen?

Foto: Boss Paints

Behangpapier is een decoratieve manier om je muur te bedekken. Je hebt keuze uit tal van kleuren en designs en er bestaat zelfs papier met textuur. Maar wat betaal je voor het bekleden van je wand? Doe je het zelf of schakel je een expert in? In samenwerking met Erwin De Bruijne van De Bruijne Decoratie zochten we het voor je uit.

“De prijs van een rol behangpapier hangt af van het design en het merk, maar vooral van de samenstelling ervan. Behang met een papieren rug is minder stevig en scheurt gemakkelijker. Vliesbehang is steviger, maar kost iets meer. In de doe-het-zelfzaak al behangpapier voor pakweg 5 euro per rol. Bij ons zit je voor een rol kwalitatief behangpapier tussen de 20 à 30 euro. Maar de sky is the limit, zo kan de prijs oplopen tot 100 en 120 euro, of nóg duurder. De duurste rol uit ons assortiment – met borduursel op – kost maar liefst 490 euro.”

Zelf behangen of een expert?

Ben je geen handige Harry of Harriette? Dan doe je best beroep op een expert. “Voor een ervaren behanger mag je rekenen op ongeveer 20 à 25 euro per m². Hierin zit het schuren van de muren, het herstellen waar nodig en het behangwerk zelf. Ook het verwijderen van behangpapier kan je overlaten aan een expert. Hiervoor reken je op 5 à 7 euro extra per m².” Deze prijzen zijn exclusief btw en rollen behangpapier. Is je woning ouder dan 10 jaar? Dan geniet je bij het inschakelen van een erkend expert van het verminderde btw-tarief van 6 %.

Zelf behangen is een optie, maar reken dan ook op het nodige materiaal: lijm, lijmborstel, aandrukspatel, behangschaar, plaktafel,…

Deze richtprijzen zijn zuiver indicatief. Surf naar Livios.be voor meer info over behangen. Of stel je eigen vraag via www.livios.be/forum.

VOOR ABONNEES