CD&V: kabinetsmedewerkers Van Overtveldt klussen bij en misbruiken vertrouwelijke informatie

Bron © BELGA

Foto: BELGA

Brussel -

Verschillende kabinetsmedewerkers van minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) klussen bij als belastingconsulent en gebruiken daarvoor informatie waarover ze beschikken door hun job. Dat zegt CD&V’er Franky Demon in een opiniestuk op Knack.be. Het Kamerlid wil dat de nieuwe werkgroep politieke vernieuwing van de Kamer zich over de zaak buigt en duidelijke regels opstelt.

Franky Demon viseert in het bijzonder het bedrijf Practicali, dat werd opgericht door een ambtenaar van de FOD Financiën en lezingen geeft over fiscale en financiële thema’s. Twee andere ambtenaren hebben zich intussen ingekocht in de onderneming.

CD&V: kabinetsmedewerkers Van Overtveldt klussen bij en misbruiken vertrouwelijke informatie
Franky Demon (CD&V). Foto: BELGA

“Via de zaakvoerders en het bijhorend netwerk slaagt Practicali erin heel snel over informatie te beschikken rond wetgeving in opmaak, ontwerpen van circulaires, beslissingen, enzovoort”, zegt het Kamerlid. “Op die manier hebben zij dus altijd een streepje voor op de concurrentie, die die contacten niet heeft. Dat heet in een mooi woord: belangenvermenging.”

Een gedetacheerd ambtenaar van de btw-administratie, die vaak lezingen geeft bij Practicali, werkt intussen voor het kabinet van Van Overtveldt, stelt Demon. Hij heeft enkele collega’s overtuigd om ook een centje bij te verdienen.

CD&V wil dat de werkgroep politieke vernieuwing die deze week werd opgericht in de Kamer een bredere bevoegdheid krijgt, om bijvoorbeeld de deontologische code voor ambtenaren uit te breiden naar kabinetsmedewerkers. Volgens Demon moet duidelijk worden geformuleerd welke activiteiten ambtenaren en kabinetsmedewerkers niet kunnen uitoefenen, omwille van belangenconflicten.

Werkgroep politieke vernieuwing

Belangenvermenging op kabinetten is een van de onderwerpen die aan bod zullen komen in de werkgroep politieke vernieuwing van de Kamer. Dat zegt voorzitter Brecht Vermeulen (N-VA).

Op 7 maart gaat in de Kamer de werkgroep politieke vernieuwing van start, die in het vooruitzicht werd gesteld na de hetze rond Publifin en Publipart. “Ik zal zelf een wetsvoorstel in de werkgroep brengen dat alle kabinetsmedewerkers, en niet meer enkel de chef, verplicht om hun mandaten op te geven”, zegt Brecht Vermeulen. Dat voorstel dateert al uit de vorige legislatuur, maar werd nooit in uitvoer gebracht.

Vermeulen heeft geen informatie over het concrete geval van Johan Van Overtveldt, maar vindt dat er op elk kabinet meer transparantie moet komen. “Als een consultant of een professor sporadisch voor een kabinet werkt, is dat voor hem een opdracht als alle andere”, aldus de N-VA’er. “Als de opdracht op het kabinet echter zijn hoofdjob vormt, is het een andere zaak. Dit moet worden uitgeklaard.”

Alle partijen dienen momenteel hun voorstellen in voor de discussies in de werkgroep. “De rode draad daarin is transparantie, iedereen kijkt naar de wetgeving op mandaten en vermogens”, zegt Vermeulen. “Ik denk dat we naar een heel grote wetswijziging kunnen gaan.”

Door adm
AANGERADEN