Dit indrukwekkend filmpje toont wat zwangerschap met je lichaam doet

Dankzij een videosimulatie van het Museum of Science and Industry in Chicago krijgen we te zien wat er zich effectief in het lichaam afspeelt bij een zwangerschap. Als je dacht dat er dankzij enkel de zwelling van de buik meer plaats wordt gemaakt voor het ongeboren kindje, dan heb je het aan het verkeerde eind. Zo zie je hier dat de uitzettende baarmoeder heel wat organen uit de weg duwt waardoor die grondig door elkaar geschud worden. Al bij al een indrukwekkende interne metamorfose die een grote impact heeft op de moeder in spe.

flb

Een zwangerschap gaat gepaard met heel wat fysieke veranderingen en vaak ook wat ongemakken. Natuurlijk is de bolle buik daar voor de buitenwereld het beste voorbeeld van, maar ook intern gebeurt er heel wat. Zo gaat het eerste trimester gepaard met een verhoogde hartslag.

In het tweede trimester beginnen de baby en de baarmoeder flink te groeien waardoor plaats gemaakt moet worden en de organen zoals de darmen en blaas flink dooreengeschud worden. Bovendien begin je in die periode zin te krijgen in bepaalde voedingswaren en net een afstoot van andere.

In het derde trimester begint de baby zo'n dertig keer per uur te bewegen in de baarmoeder en de organen worden tegen elkaar geduwd. Er kan genoeg ruimte ontstaan omdat de spieren en gewrichten slapper worden. Uiteindelijk komt de baby ter wereld omdat baarmoeder samentrekt en de baarmoederhals zich uitzet.

Aangeboden door onze partners

Lees ook