Donald Trump ook op uitreiking Oscars subtiel doelwit

Foto: EPA

De verwachtingen werden ingelost op de uitreiking van de Oscars: La La Land werd de grote winnaar en het spook Donald Trump was voortdurend aanwezig tijdens de show.

Het begon al goed wanneer presentator Jimmy Kimmel de talrijke sterren in de zaal verwelkomde. “Jullie krijgen hier een Oscar en mogen een speech geven. Weten jullie wel hoe dankbaar jullie daarvoor mogen zijn”, zei hij. “Jullie zullen datgene zijn waar onze president morgen tijdens zijn eerste toiletbezoek over zal tweeten.”

Even later verstuurde hij zelfs een tweet naar de president met de vraag of die nog wakker was. “Meryl says hi” schreef hij er nog bij, knipogend naar de uithaal van actrice Meryl Streep op de Golden Globes. Die werd door Trump beantwoord door te zeggen dat ze toch maar een “overgewaardeerde actrice” is.

Streep kon er zelf om lachen toen ze samen met Javier Bardem een prijs mocht uitreiken tijdens de Oscars. Hij noemde haar een enorme inspiratie voor hemzelf als jongere, waarop ze hem lachend bedankte. “Ik voelde me ondergewaardeerd en jij hebt dat goedgemaakt. Bedankt, Javier.”

Kimmel vroeg haar nog of haar jurk een ontwerp was van Ivanka, de dochter van de president.

Ook de andere speechers haalden meermaals uit naar de president, maar wel zonder zijn naam uit te spreken. Zo zei Gael Garcia Bernal bijvoorbeeld dat hij “als mens en als liefhebber van het leven tegen elk soort van muur is dat mensen kan verdelen”.

Het meest opvallende statement tegen Trump kwam van regisseur Asghar Farhadi, de Iraniër die de Oscar voor beste buitenlandse film won. Hij daagde niet op, maar liet wel een tekstje voorlezen. “Uit protest tegen de onmenselijke behandeling van mensen uit mijn land en zes andere landen”, klonk het. “Het spijt me dat ik er vanavond niet bij ben. Mijn afwezigheid is een gevolg van de onmenselijke behandeling van de mensen die de VS niet meer binnenmogen. De wereld verdelen in een ‘wij’ en ‘zij’-kamp creëert angst. Dat is een verraderlijke goedmaker voor agressie en oorlog. Maar we moeten net solidair zijn.”

Presentator Kimmel had nog een grapje in petto voor Linus Sandgren, de Zweed die de Oscar voor beste camerawerk won voor zijn bijdrage aan La La Land. “Sorry voor wat er gebeurd is in Zweden vorige week. Hopelijk was er niemand bij betrokken die je kent”, zei Kimmel, die daarmee uiteraard verwees naar de verzonnen aanslag door Trump.

Door Guy Stevens
VOOR ABONNEES