Dit is de Oscarspeech waar iedereen het over heeft

© AFP

De Amerikaanse actrice Viola Davis heeft zondagnacht de Oscar voor ‘Beste Vrouwelijke bijrol’ gewonnen voor haar rol in ‘Fences’. Ze nam het beeldje in ontvangst en gaf een emotionele speech waar iedereen het over heeft.

vwh

Viola Davis kwam emotioneel op het podium om haar eerste beeldje uit haar carrière. “Er is een plek waar alle mensen met het grootste potentieel worden verzameld, en dat is het kerkhof. Mensen vragen me de hele tijd wat voor soort verhaal ik wil vertellen. Ik zeg: opgraven die lichamen en de verhalen van de mensen die ooit groots hebben gedroomd en verliefd zijn geworden. Ik ben een artiest geworden omdat dit het enige beroep is waarin we kunnen vieren wat het betekent om een leven te leiden”, begon ze.

“Dit is voor August Wilson, die het leven van de gewone mensen uitvergrootte”, zei ze over de film die op een van zijn toneelstukken is gebaseerd. Hoe verder in haar speech, hoe moeilijker de ster het kreeg. Zo moest ze even slikken als ze haar ‘captain’ Denzel Washington bedankte. Die laatste noemt ze het centrum van haar universum. Verder bedankte ze ook alle mensen die haar leerden om te winnen, te verliezen en een award vast te houden.

“Mijn ouders: ik ben God zo dankbaar dat Hij jullie uitkoos om me op deze wereld te zetten. Bedankt aan mijn zussen en aan mijn dochter en mijn man, die me elke dag leren om te leven en lief te hebben. Ik ben zo blij dat jullie de funderingen zijn van mijn leven.” Presentator Jimy Kimmel was, net als de rest van het publiek, onder de indruk van de krachtige woorden en zei al lachend dat ze zowaar een Emmy verdiende voor de speech.

Aangeboden door onze partners

Lees ook