Kritiek op Netanyahu voor houding tijdens Gaza-oorlog

Bron © BELGA

Foto: AFP

De Israëlische staatscontroleur heeft in een rapport over de Gaza-oorlog van 2014 de houding van de toenmalige regering gelaakt. Premier Benjamin Netanyahu had onder andere zijn veiligheidskabinet tijdens de 50 dagen durende oorlog niet voldoende op de hoogte gehouden, klinkt het in het dinsdag gepubliceerde rapport van Josef Schapira.

De bedreiging die uitging van de oorlogstunnels van Hamas in de Gazastrook en waarvan de premier en de minister van Defensie op de hoogte waren, werd “aan het kabinet niet in detail, maar enkele in vage, algemene verklaringen” meegedeeld, klinkt het in de evaluatie van het 200 bladzijden tellend rapport.

Het leger was niet voldoende voorbereid op de bedreiging van de tunnels. De Times of Israel schreef dat het tot hevige ruzie is gekomen onder Netanyahu’s ministers.

Kritiek op Netanyahu voor houding tijdens Gaza-oorlog
Foto: REUTERS

Spiraal van geweld

De moord op een Arabische en drie Joodse jongeren had in de zomer van 2014 een spiraal van geweld veroorzaakt die tot de derde Gaza-oorlog leidde. Tijdens de 50 dagen durende gevechten werden 2.250 Palestijnen en meer dan 70 Israëli’s gedood.

Netanyahu wees de kritiek in het rapport van de hand. “We hebben Hamas de pijnlijkste nederlaag in hun geschiedenis toegediend”, tweette hij dinsdag. Sinds de Gaza-oorlog is de situatie in de Israëlische dorpen in het grensgebied al decennialang niet meer zo rustig geweest.

Netanyahu benadrukte dat zijn toenmalige regering zich zeer uitvoerig met de bedreiging van de Hamastunnels heeft beziggehouden. Daarmee sprak hij de bevindingen in het rapport tegen.

De Israëlische minister van de geheime dienst Israel Katz zei dinsdag dat al lessen werden getrokken uit de Gaza-oorlog. “Nu moeten we vooruit kijken en ons op toekomstige bedreigingen concentreren - Iran, Hezbollah, Hamas en de globale jihad”, zei Katz volgens een woordvoerder.

Volgens een VN-rapport hebben Israël en de Palestijnen oorlogsmisdaden begaan. Dat geldt voor de aanval van Israël op de Gazastrook, maar ook voor de raketbeschietingen van Israëlisch grondgebied door Palestijnen.

AANGERADEN