Hoe Poetin aan zijn meedogenloos kantje kwam

© REUTERS

Vladimir Poetin groeide op tussen de ratten in een grauw woonblok in de gevaarlijke straten van het toenmalige Leningrad. In dat verrassend nederige milieu kweekte hij de nodige skills om te overleven en uit te groeien tot de machtigste man op de planeet.

gn/bron: Daily Mirror

De man die nu als ’s wereld rijkste man wordt beschouwd, bracht zijn hele jeugd door in doffe armoede. De jonge Vladimir was een straatvechtertje in Leningrad, de stad die later werd omgedoopt tot Sint-Petersburg. Het was een meedogenloze wereld, in de sloppenwijken van Leningrad. De man die nu twintig paleizen en landhuizen bezit en naar verluidt 58 vliegtuigen en helicopters heeft, hokte in zijn jeugdjaren samen met zijn ouders in een anonieme woonkazerne met een gezamenlijk toilet voor alle bewoners. Zij woonden in een flat die niet veel ruimer was dan een studentenkot met muren van karton waardoor altijd wel de geluiden van een slaande ruzie of een regelrecht gevecht weerklonken.

© EPA

Die ervaringen staalden hem in een vechtlustige houding en leerden hem wanneer en wanneer niet de tegenstander uit te dagen. Dat kwam duidelijk tot uiting in zijn steun aan de Syrische president Assad en de inval op de Krim, waarbij Poetin gokte dat het Westen niet zou tussenbeide komen.

“In de straten van Leningrad gold het recht van de sterkste en Vladimir was echt wel een bad boy”, aldus een andere anonieme jeugdvriend. “Hij was lid van een zware jeugdbende in een wijk die bulkte van de criminele groepjes. Ik herinner me nog hoe ik hem een rammeling gaf. Stel je voor, dat ik de toekomstige president van Rusland in zijn jeugd nog heb afgerost!”

Moederskind

Poetin verliet de jeugdbende toen de leider ervan, een lokale pestkop, in de gevangenis belandde. Zijn moeder verbood hem nog langer op te trekken met de bende maar hij trok er zich niets van aan en geleidelijk aan werd hij sterker en sluwer.

© REUTERS

Vladimir was het derde kind van zijn ouders. Zij trouwden op hun achttiende maar toen ze van Vladimir beviel, was zijn moeder al 41 jaar en was ze getraumatiseerd door de dood van twee oudere zoons. Haar eerste kind stierf als baby, de tweede kwam om van ontbering bij de belegering van Leningrad in WO2. Poetin zelf werd geboren in 1952 en in het geheim gedoopt. Religie was in die tijd immers iets waar het regime de wenkbrauwen over fronste.

Vader was een matroos op een onderzeeër, moeder kluste haar hele leven bij als poetsvrouw om de eindjes aan elkaar te kunnen knopen. Zij bleef steeds dicht bij haar enige kind, die ze adoreerde. Zijn beide ouders zijn nu overleden.

Zijn vader had in de Tweede Wereldoorlog gevaarlijk werk verricht voor de KGB, de Russische geheime dienst. Als paracommando was hij betrokken bij het vernietigen van een wapenfabriek in door Duitsers bezet gebied. Meer dan twintig soldaten namen deel aan de riskante operatie, maar drie keerden er levend terug, onder wie Poetins vader. Hij hield echter blijvende verwondingen over aan de actie en moest later gaan werken als hulpje in een fabriek.

Spion

Naarmate hij ouder werd, nam tiener Vladimir steeds meer afstand van de straatbendes en verlegde zijn actieterrein naar de tatami. “Op zijn achttiende was Poetin judokampioen van Leningrad. Hij probeerde het ook als bokser maar met minder succes. Hij keerde terug van zijn eerste training met een gebroken neus.”

De machomanieren uit zijn jeugd bepaalden ook zijn latere hang naar mannelijke statussymbolen zoals de fameuze foto’s waarop hij zonder hemd paardrijdt, de jachtpartijen op Siberische tijgers en zijn poses voor een miniduikboot.

© AP

Al in zijn tienerjaren wou Poetin spion worden. “Een van de buren plaagde hem door een kauwgom onder een bank in het park te kleven en te beweren dat dit een geheim signaal was voor de KGB”, herinnert zich de jeugdvriend. “Poetin liet zich vangen, was beschaamd toen men hem uitlachte en zou zich nooit meer laten bedotten.”

Poetin studeerde Duits en werd uiteindelijk gerekruteerd door de geheime dienst. In de Koude Oorlog werd hij naar het Oost-Duitse Dresden gestuurd, waar hij werkte als een spion terwijl hij zich voordeed als tolk.

Toen de Berlijnse Muur viel, verbrandde hij alle documenten die zijn contacten hadden kunnen in gevaar brengen. Poetin was 40 jaar en dacht dat zijn loopbaan voorbij was. Hij speelde zelfs met het idee om taxichauffeur te worden.

Maar hij slaagde erin zich te bevrienden met oudere politici en werkte zich in recordtempo omhoog op de ladder. Geholpen door zijn van ratten geleerde listigheid en voortgedreven door zijn op straat gekweekte instincten, was hij binnen de tien jaar president.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten