Vlaamse schrijver loopt kwaad weg tijdens show: “Wat Xander De Rycke deed, was compleet ziekelijk”

Foto: Xander De Rycke (l) en Jeroen Olyslaegers (r)

De roman ‘Wil’ van Jeroen Olyslaegers heeft de prijs voor het beste Nederlandstalige boek gewonnen op de Cutting Edge Awards, waarop de gelijknamige cultuurwebsite zijn jaarlijkse prijzen uitdeelt. Toch werd het zondag geen feestavond voor de schrijver. Hij verliet boos de uitreiking omdat hij de humor van stand-up comedian Xander De Rycke “er ver over en zelfs compleet ziekelijk” vond.

Auteur Jeroen Olyslaegers is windt er geen doekjes om in een Facebookbericht. “Waarlijk hallucinant”, zegt hij. “Presentator Xander De Rycke ging zo ver met zijn sarcasme, cynisme en whatnot dat het compleet ziekelijk werd. De Vlaming houdt van zelfspot en daar is niks mis mee. Maar de stemming in de zaal was onder nul door het constante schimpen dat uiteraard voor humor doorging. Het werd een oefening in zelfhaat op de spreekwoordelijke kosten van alle genomineerden. Ga gewoon in therapie, Cutting Edge, dat is mijn eerste tip. U hoeft niet in therapie, meneer De Rycke. U verdient er uw brood mee. Therapie zou in uw geval broodroof zijn”, schrijft de auteur.

Na “een ongemakkelijke grap over bruin mannen” stapte Olyslaegers uiteindelijk boos op. “Cutting Edge mag zijn prijs houden”, schreef hij op het moment dat de afterparty aan de gang was op zijn Facebookpagina.

Xander De Rycke wenst niet te reageren. Zijn management betreurt wat er is gebeurd, maar zegt tegelijk niet goed te begrijpen waar de auteur zich zo hard aan gestoord heeft. “Het is humor. En ja, Xander kan soms erg scherp zijn. Maar dat is typisch voor hem. Andere aanwezigen hebben zich daar niet aan gestoord. Het feestje nadien was leuk.”

“We betreuren het”

Kevin Major, general manager van Cutting Edge, vindt het voorval spijtig en heeft intussen contact gehad met de auteur. “Xander presenteert in zijn eigen stijl van humor waarin hij soms erg scherp kan zijn. Maar mensen weten dat. Helaas is het bij Jeroen in slechte aarde gevallen, wat wij uiteraard zeer jammer vinden.”

De uitreiking is een feest voor iedereen die met cultuur bezig is en waar prijzen worden uitgereikt in de meest diverse categorieën. “Xander De Rycke heeft net als vorig jaar grapjes gemaakt over winnaars en genomineerden. Op zijn eigen typische manier. En ja die humor is soms scherp. Maar de rest van de show was gezellig en leuk. Het is de eerste keer in twaalf jaar dat iemand boos vertrekt. En dat vinden we wel erg jammer”, benadrukt Kevin Major.

Door tg
AANGERADEN