Kosovo wil eigen leger opstarten, Servië protesteert

Bron © BELGA

Foto: AP

De Kosovaarse president Hashim Thaci heeft dinsdag in het parlement een wetsvoorstel ingediend waarin gevraagd wordt om de ordediensten in het land om te vormen tot een echt leger.

De huidige Kosovaarse ordediensten zijn enkel met lichte wapens uitgerust. Volgen Thaci zou de transformatie van die troepen tot echte soldaten een belangrijke stap betekenen richting een volledige soevereiniteit voor Kosovo.

Het grotendeels door Albanezen bewoonde Kosovo scheurde zich in 2008 af van Servië. Intussen hebben al meer dan honderd landen de onafhankelijkheid van het land erkend. Servië eist evenwel nog altijd de soevereiniteit over het gebied op.

Het Kosovaarse voorstel leidde dinsdag tot grote verontwaardiging in Belgrado. De Servische eerste minister Aleksandar Vucic heeft tijdens een telefoongesprek met de Kosovaarse president al benadrukt dat een Kosovaars leger de stabiliteit in de regio in het gedrang zou kunnen brengen.

Ook de Servische vertegenwoordigers in het Kosovaarse parlement verzetten zich tegen het voorstel. Omdat hun steun vereist is bij belangrijke wetgevende beslissingen, lijkt het voorstel in zijn huidige vorm dus weinig kans op slagen te hebben.

AANGERADEN
Meest recent