Frans president Hollande roept cementbedrijf dat zou helpen met bouw van muur Trump op voorzichtig te zijn

© REUTERS

© AFP

1 / 2

De Franse president François Hollande heeft donderdag het Frans-Zwisterse cementbedrijf LafargeHolcim opgeroepen tot waakzaamheid nadat bekend was geraakt dat het bedrijf mogelijk zal werken aan de controversiële muur van de Amerikaanse president Donald Trump aan de Mexicaans-Amerikaanse grens.

'Er zijn markten waarin men voorzichtig moet zijn om zich kandidaat te stellen', aldus de Franse president tijdens een persconferentie in Brussel donderdag. De Franse minister van Buitenlandse Zaken Jean-Marc Ayrault had het bedrijf eerder op donderdag al opgeroepen om 'goed na te denken' vooraleer zijn cement te verkopen voor de muur aan de Mexicaanse grens. 'Andere klanten wereldwijd gaan deze beslissing met een zekere verwondering aanhoren', aldus de minister, die toevoegt dat 'bedrijven een sociale en ecologische verantwoordelijkheid hebben'.

© Photo News

De CEO van LafargeHolcim had eerder al aangekondigd dat het bedrijf 'bereid was om bouwmaterialen te leveren voor alle soorten infrastructuurprojecten in de Verenigde Staten'. 'We zijn het grootste cementbedrijf in de VS. We zijn hier om de bouwprojecten en de ontwikkelingen in het het land te steunen', aldus de CEO, die toevoegde dat zijn bedrijf geen politieke organisatie is.

© AFP

De bouw van de controversiële muur tussen de VS en Mexico zou tientallen miljarden dollar bedragen, en heeft geleid tot een grote diplomatieke rel tussen de twee buurlanden.

LafargeHolcim wordt er bovendien van beschuldigd indirect gewapende groepen in Syrië te hebben gefinancierd in 2013 en 2014 om de activiteiten in een van zijn cementbedrijven te kunnen voortzetten. Het bedrijf wilde daarop niet reageren.

© AFP

LEES OOK

Nu in het nieuws