OVERZICHT. Assistentiewoningen drijven vastgoedprijs aan de kust op

Bron © BELGA

Foto: Rudi De Latter

Brussel -

Het succes van assistentiewoningen drijft de prijs van vastgoed in sommige kustgemeenten op. Opvallendste voorbeeld is De Panne, waar appartementen aan de dijk op een jaar tijd met bijna 75 procent duurder werden. Dat blijkt uit cijfers van de Belgische notarissen.

Na een periode van dalende prijzen in 2013 en 2014 zit vastgoed aan de kust opnieuw in de lift. Het aantal transacties steeg vorig jaar met 18,9 procent, en de prijzen zitten weer bijna op het recordniveau van 2012.

“Lage rentes en het tanend succes van tweede verblijven in landen als Turkije, Marokko en Tunesië liggen aan de basis van het succes van vastgoed aan de kust”, aldus Bart van Opstal, woordvoerder van de Koninklijke Federatie van het Belgisch Notariaat.

Tussen de verschillende kuststeden zitten veel verschillen. Opmerkelijk is de stijging van de vastgoedprijs in De Panne. Dat is het gevolg van het succes van assistentiewoningen voor ouderen, die in aankoop duurder zijn dan gewone appartementen. De prijs voor een appartement in De Panne bedroeg vorig jaar gemiddeld bijna 231.000 euro: 22,8 procent meer dan een jaar eerder.

“Assistentiewoningen aan de kust nemen toe. Oudere mensen willen graag aan de kust wonen”, klinkt het bij de notarissen. Ook bijvoorbeeld in Oostende is er een groeiend succes van assistentiewoningen.

Appartement op dijk als belegging

Ook de prijzen van appartementen op de zeedijk stegen fors. Voor een appartement aan de dijk in De Panne werd in 2016 gemiddeld 264.000 euro neergeteld, 74,8 procent meer dan een jaar eerder.

Knokke was vorig jaar de op één na meest populaire badplaats voor transacties, na Oostende. “Erg opvallend in zo’n duur marktsegment”, aldus Bart van Opstal. Het aantal transacties steeg er met een kwart. Een appartement op de dijk kostte in 2016 gemiddeld 820.900 euro. Wie in 2015 een optrekje zocht aan diezelfde dijk betaalde toen 687.592 euro: een verschil van 133.000 euro of bijna 20 procent.

De populariteit van Knoks vastgoed is ingegeven door de lage rentes op spaargeld, klinkt het bij de notarissen. Kapitaalkrachtige investeerders zien een appartement aan de dijk van Knokke als een belegging.

De forse prijsstijging komt er ook na enkele jaren van prijsdalingen, vooral in 2013 en 2014. Het niveau van het vastgoed aan de Belgische kust zit nu opnieuw op het niveau van 2012.

 

Bekijk hier de gedetailleerde cijfers voor alle kustgemeenten:

Door Joram Nijs
  • VOOR ABONNEES