OVERZICHT. Vlaams-Brabanders kiezen meer voor fiets bus en trein voor woon-werkverkeer

Foto: hsb

Halle / Vilvoorde / Leuven -

Steeds meer inwoners van Vlaams-Brabant zoeken naar alternatieven voor de auto om naar hun werk te gaan. Dat blijkt uit de tweede Mobiliteitsmeter van Acerta. In tegenstelling tot andere provincies stijgt het gebruik van openbaar vervoer zelfs.

De gemiddelde afstand die werknemers uit Vlaams-Brabant afleggen naar hun werk, bedraagt 16,7km, wat net onder het Belgische gemiddelde van 18,6 km ligt. Opvallend is dat Vlaams-Brabanders steeds meer kiezen voor het openbaar vervoer. Terwijl in de andere provincies het treingebruik daalt, is er in Vlaams-Brabant zelfs een lichte stijging van 1,3 procent ten opzichte van 2015. Ongeveer 4,2 procent van de woon-werkverplaatsingen gebeuren nu met de trein. “Het aantal werknemers dat de trein neemt, ligt in Vlaams-Brabant met 4,2 procent een stuk hoger dan het Belgische gemiddelde van 2,4 procent. Terwijl in de rest van het land het treingebruik opmerkelijk daalde, nam dit in Vlaams-Brabant toe in 2016”, zegt Dirk Vanderhoydonck, directeur bij Acerta Consult. Het busgebruik zag eenzelfde stijging, tot 3,6 procent van de werknemers.

De fiets, daar is dé trend van 2016 te vinden. Vlaams-Brabant zit wat fietsgebruik in het woon-werkverkeer betreft nog steeds onder het Belgische gemiddelde van 20,6 procent. Maar toch wint de fiets aan populariteit onder de Vlaams-Brabantse werknemers. In 2016 koos 16,9 procent van hen ervoor om de fiets te nemen om zich te verplaatsen tussen hun woon- en werkplaats. In 2015 was dit nog 16,2 procent. “De stijging zien we vooral dankzij de elektrische fiets. Dat is echt dé trend van het moment”, zegt Vanderhoydonck.

Door Hannelore Smitz
  • VOOR ABONNEES