VIDEO. Iedere twee jaar nieuwe fiets? Deze tweewielers groeien mee met je kind

Bron © ROB-tv
Leuven / Heverlee / Kessel-Lo - Elk jaar een nieuwe fiets kopen voor je kleine spruit? Voor ouders uit het Leuvense is het vanaf nu verleden tijd. Vzw Velo lanceert samen met de stad Leuven het project VeloKadee: een kinderfietsabonnement waarbij ouders kinderfietsen kunnen huren én inruilen voor een groter model als de fiets te klein geworden is.

Met de fietsformule van VeloKadee kunnen sportievelingen van twee tot twaalf jaar een fiets kiezen. Een ze te groot zijn voor hun fiets, ruilen ze die simpelweg in voor een nieuw exemplaar van de juiste maat. "We willen vooral de volle garages bij de mensen thuis voorkomen, waarin allerlei fietsen staan die niet meer gebruikt worden", zegt An Bellon van vzw Velo. "En elke keer een nieuwe fiets kopen, kost uiteindelijk ook veel geld aan de ouders. Daar willen we op inspelen."

Goedkoper én veiliger


Het meegroeisysteem lokt heel wat geïnteresseerde verenigingen, kinderen, ouders én grootouders naar de vzw. "Een van mijn kleinkinderen logeert regelmatig bij mij", zegt Marleen Demuynck, een geïnteresseerde oma uit Leuven. "Hij is niet altijd bij mij en groeit ook redelijk snel, maar met dit project kan ik dan gewoon de fiets komen inwisselen voor eentje die wel past", zegt ze tevreden.

"Vooral het feit dat we niet altijd een nieuwe fiets moeten kopen, vind ik interessant", zegt Katrien Fonteyn, een geïntereseerde mama uit Kessel-Lo. "Als de fietsjes te klein worden, kunnen we gewoon naar hier komen en ze inruilen voor een nieuwe."

Een jaarabonnement kost 60 euro, maar mensen die het financieel wat moeilijker hebben, betalen 12 euro voor een jaar. En ook het onderhoud van de fietsjes is in het abonnement inbegrepen. VELO wil zo elk kind de kans geven met een nieuwe en veilige fiets te rijden.

Duurzaam op alle vlakken

"Hier hebben we écht ingezet op nieuwe en kwalitatieve fietsen", zegt Leuvens schepen van Sociale Zaken Bieke Verlinden (SP.A). "Daarnaast gaan we hier ook sociale tewerkstelling creeëren, waardoor we met dit project op heel veel manieren aan duurzaamheid werken."

De vzw heeft 250 fietsen beschikbaar, maar de verhuur loopt vlot. Geïnteresseerde ouders springen dus best snel op de fiets, om ook voor hun kroost een fietsje te reserveren.

 

Door cma
    VOOR ABONNEES
    Meest