Veilinghuis biedt Trump historische atlas te koop aan

  • Henri Godt met de atlas, op de frontpagina (inzet) wordt verwezen naar Leuven.
Leuven / Brussel -

Het veilinghuis Henri Godts heeft oude een atlas van Amerika die werd gedrukt in Leuven, te koop aangeboden aan president Donald Trump.

De atlas dateert uit 1598 en is de allereerste atlas die exclusief gewijd is aan de Nieuwe Wereld, het huidige Amerika. Het Brusselse veilinghuis kreeg de redelijk unieke atlas in handen via een familie waar het ding in geen honderden jaren verplaatst werd. Het wordt geschat tussen de acht- en de tienduizend euro.

“Het boek werd in Leuven gedrukt, destijds de bakermat van de cartografie”, zegt veilingmeester Henri Godts. “En omdat de Amerikaanse president zo graag de focus op Amerika legt, hebben we hem dit boek aangeboden. Dat gebeurde via de Amerikaanse ambassade. Of de president dit boek persoonlijk zou komen ophalen als hij de veiling wint, betwijfel ik. Hij heeft andere katten te geselen. Maar we hebben de ambassade verzocht om de verkoop aan de president te signaleren. Zo zou het misschien wel opgekocht kunnen worden om later terecht te komen in een Amerikaanse universiteit of voor wetenschappelijk onderzoek. Mocht een particulier dit item opkopen, is het mogelijk dat het opnieuw tientallen jaren in het boekenrek belandt om nadien te verkopen met meer winst.”

Hoewel het boek zeldzaam is, blijkt het niet uniek. Er zijn er vier Amerikaanse universiteiten. “Maar wat het uniek maakt, is dat het boek het eerste boekwerk is met één wereldkaart en achttien deelkaarten van de landstreken van Amerika. De schrijver, Cornelius Wytfliet, een Leuvenaar, bracht alle kaarten samen en schreef er tekst bij op basis van de reisverslagen van onder andere Columbus.”

Door rdb
    VOOR ABONNEES
    Meest