OVERZICHT. Tientallen historische parels wachten op broodnodig Vlaams renovatiegeld

Leuven - De lijst van historische gebouwen in Leuven die wachten op geld van minister van Onroerend Erfgoed Geert Bourgeois (N-VA), wordt stilaan ellenlang. Onlangs kreeg het stadsbestuur te horen dat het stadhuis en de Sint-Jacobskerk mogen rekenen op een financiële injectie, maar voor 21 andere dossiers is het voorlopig nagelbijtend hopen op beterschap op de wachtlijst.

De lijst van Leuvense subsidie-aanvragen werd bij de minister opgevraagd door Leuvens N-VA- lijsttrekker Lorin Parys. “Puur informatief, om te weten op welke subsidies Leuven nog wacht en waar de komende jaren nog dossiers voor kunnen worden ingediend”, zegt hij. En de lijst is niet bepaald kort. Er staan nog 21 dossiers open, goed voor in totaal net geen 11 miljoen euro.

De dossiers worden behandeld in volgorde van de indiening. Het oudste dossier op de lijst werd door de KU Leuven ingediend in 2012 en betreft een aanvraag voor stabiliteitswerken aan de kademuur van het Groot Begijnhof. Ook de bestrating met kasseien van het Groot Begijnhof wil de KU Leuven graag heraanleggen. Beide dossiers zouden nu snel moeten worden goedgekeurd. Ook de subsidies voor de restauratie van de pui van het stadhuis en de kelders zou snel moeten volgen, net als een premie voor de restauratie van de verwarmingsinstallatie in de Sint-Geertruikerk en het dak- en buitenschrijnwerk van het Atrechtcollege in de Naamsestraat.

Op de lijst ook een van de vele leegstaande gebouwen die werden getroffen door brandstichting, namelijk het abtskwartier, het tuinprieel en de paardenstal van de Abdij van Vlierbeek, goed voor 846.301 euro. Het is nog steeds niet duidelijk of de subsidieaanvraag die in 2014 werd ingediend, na die brand nog zal volstaan. “De brand heeft bijkomende schade aangericht. We overleggen momenteel nog met de verzekeringsmaatschappij, of die alle bijkomende kosten vergoedt”, zegt schepen Dirk Vansina (CD&V). Ook het Nieuwe Abtskwartier van de abdij staat trouwens op de wachtlijst voor 1,37 miljoen euro, maar dat bleef onbeschadigd bij de brand.

Het dringendste dossier is dat van de stadsomwalling aan het Handbooghof, volgens Vansina. “Daarvoor hebben we ook hoogdringendheid aangevraagd, maar het werd afgewezen. Het bouwwerk wordt enorm aangetast door wind, regen, vriestemperaturen en sneeuw. Hoe langer we wachten, hoe groter de schade en zwaarder de renovatiekosten.”

Voorts zijn er nog dossiers ingediend door het stadsbestuur voor de burchtmuur, de waterput en het Mariabeeld op de Keizersberg, het orgel in de Sint-Martinuskerk in Wilsele en de eerste fase van restauratiewerken in de Sint-Michielskerk nu de stabiliteitswerken daar afgerond zijn. De KU Leuven heeft nog aanvragen lopen voor de Universiteitshal,Leercentrum Agora, het Kartuizerklooster, het Maria-Theresacollege, de Grote Aula, het gebouw Land- en Waterbeheer en de Augustinusvleugel. Tot slot zijn er ook nog twee individuele dossiers van het Paridaensinstituut en stadsschool De Appeltuin. Sinds april 2015 zijn er geen nieuwe dossiers ingediend. “Omdat de wetgeving nu veranderd is”, zegt Vansina. “We moeten nu een concreet beheerplan hebben over de bestemming van de gebouwen, voor we een aanvraag kunnen indienen. We zijn aan verschillende plannen bezig, maar dat kost tijd.” Vansina hoopt zo het dossier van het kerkenplan ten laatste klaar te hebben in september.

Door Hannelore Smitz
  • VOOR ABONNEES