Zelfs de politie deed haar verhaal af als een leugen, maar nu krijgt de man die Denise ontvoerde en verkrachtte een celstraf van 40 jaar

Bron © Daily Mail

Foto: Isopix

De 39-jarige Matthew Muller werd gisteren veroordeeld tot een celstraf van 40 jaar voor de ontvoering en verkrachting van Denise Huskins. De man bespioneerde Denise en haar partner met een drone, waarna hij hen drogeerde en Denise ontvoerde om haar twee dagen lang gegijzeld te houden. De politie geloofde haar verhaal echter niet en begon haar pas serieus te nemen nadat de man gearresteerd werd voor een inbraak.

Met een op afstand bestuurbare drone bespioneerde Muller het koppel voordat hij in hun huis in het Californische Vallejo binnendrong met een nepgeweer. Hij bond Denise en haar vriend Aaron vast, drogeerde en blinddoekte hen alvorens een vooraf opgenomen boodschap af te spelen die het deed lijken alsof er meerdere inbrekers waren.

Zelfs de politie deed haar verhaal af als een leugen, maar nu krijgt de man die Denise ontvoerde en verkrachtte een celstraf van 40 jaar
Matthew Muller Foto: ISOPIX

Denise ontvoerde hij in de laadbak van zijn wagen om haar twee dagen lang te gijzelen in zijn huis bij Lake Tahoe, waar hij haar meermaals verkrachtte. Onderzoekers vonden later beelden van de man terwijl hij de camera’s opstelde en een geblinddoekte Denise minstens tweemaal verkrachtte. “De enige manier waarop ik het doorstond was mezelf voorstellen dat het Aaron was met wie ik in bed lag”, vertelde een snikkende Denise op het proces.

Tijdens en na de ontvoering van Denise, stuurde Muller vanaf een anoniem mailadres verschillende berichten naar een reporter in San Francisco waarin hij zei dat Denise ontvoerd was door een team van elitecriminelen die hun technieken aan het oefenen waren.

Ongeloof voor ‘Gone Girl’-ontvoering

Toen Denise na twee dagen werd vrijgelaten, stapte ze meteen naar de politie. Haar verhaal leek volgens de politie van Vallejo echter te sterk op dat van de film ‘Gone Girl’ en er werd geen geloof aan gehecht. Het was pas toen Muller bij een overval werd opgepakt en ze bewijsmateriaal van de verkrachting vonden, dat ze Denise serieus namen. De politiedienst bood zijn excuses aan, maar het kwaad was geschied en Denise vervolgt de stad en twee agenten nu voor laster en het berokkenen van emotionele schade omdat ze haar verhaal niet serieus namen.

“Muller gebruikte zijn aanzienlijke intelligentie om de fysieke aanval en psychologische marteling van twee onschuldige vreemden te plannen en uit te voeren”, klonk het in de rechtbank. De man was een voormalig marinier en studeerde na zijn legerdienst nog af aan de rechtenfaculteit van Harvard. Zijn vergunning als advocaat raakte hij echter in 2015 al kwijt na een ongerelateerd incident.

Zelfs de politie deed haar verhaal af als een leugen, maar nu krijgt de man die Denise ontvoerde en verkrachtte een celstraf van 40 jaar
Denise en haar vriend Aaron op een persconferentie in 2015 Foto: ISOPIX

“Geef deze man de zwaarst mogelijke straf”

In de aanloop naar de uitspraak schreven de ouders van Denise een brief naar de rechter waarin ze vroegen om de zwaarst mogelijke straf voor de aanvaller van hun dochter. “Een persoon die mijn dochter ontvoerde zal enkel daarom naar de gevangenis gaan. Mijn dochter werd ook gedrogeerd, vastgebonden, misbruikt en seksueel aangevallen. Aaron werd gedrogeerd en vastgebonden”, schrijft de vrouw.

Waar ze op doelt met die woorden is het feit dat de federale rechtbank waar Muller terechtstond hem enkel zou kunnen veroordelen op basis van de ontvoering omdat er geen federale wet is in Amerika met betrekking tot verkrachting. Mogelijk kan de man daar nog wel voor gestraft worden na een rechtszaak binnen de staat Californië.

“Als er ook voor deze misdaden geen straf wordt opgelegd, zal er geen gerechtigheid geschied zijn. Als het zo is, zal deze misdadiger een vrijgeleide krijgen voor deze andere misdrijven”, luidt de brief verder. “Ik heb geen idee hoe dit mogelijk is en het maakt me even ziek als alles wat er de laatste twee jaar gebeurd is.”

De vader van Denise noemde Muller “van nature kwaadaardig” voor hij eraan toevoegde dat hij de maximumstraf verdiende. Ook de advocaten van Denise waren het daarmee eens: “Hij verdient het om opgesloten te worden tot hij oud en zwak is.”

“Ze willen dat hij een monster is”

De advocaat van Muller probeerde de straf van zijn cliënt nog in te korten tot dertig jaar door in te roepen dat hij manisch-depressief is en met de juiste behandeling op termijn weer gerehabiliteerd kan worden. Muller zelf zei dat hij “ziek van spijt” voor de pijn die hij veroorzaakte, maar keek daarbij recht vooruit zonder enige emotie te tonen.

“Hij heeft geen empathie. Ik denk niet dat hij daartoe in staat is”, vertelde de moeder van Aaron na de rechtszaak. De advocaat van Muller reageerde cynisch: “Ze willen dat hij een monster is om aan 40 jaar te geraken. Goed. Marginaliseer mentale aandoeningen maar.”

Door nkdr
  • VOOR ABONNEES