Ondanks aandringen journalisten: Trump weigert ‘handshake’ met Merkel

De Amerikaanse president Donald Trump heeft vrijdag de Duitse Bondskanselier Angela Merkel ontvangen in het Witte Huis. Hoewel het tweetal elkaar de hand schudde bij aankomst, weigerde Trump dat nog eens over te doen tijdens het officiële fotomoment. Na de officiële persconferentie volgde er dan weer wél een hartelijke handdruk.

Trump staat er nochtans om bekend dat hij zijn gasten telkens begroet met een stevige handshake, wat telkens een grappig moment oplevert voor fotografen en cameramannen.

Maar tijdens het eerste fotomoment met Merkel kwam het dus niet zo ver. Nochtans was de bondskanselier vragende partij voor een stevige handdruk, aldus journalisten die ter plaatse waren. Trump liet zijn handen echter braafjes op zijn knieën leunen. Bij beide regeringsleiders verscheen nadien er een ongemakkelijk lachje op het gezicht.

Afgeluisterd

Het was de eerste keer dat de twee leiders elkaar ontmoetten. Een resem onderwerpen kwam aan bod, maar het hele gebeuren - de persconferentie inclusief - draaide eigenlijk rond drie blikvangers: de als koel beschouwde handdruk tussen beiden en, vooral, Trumps weigering om een nieuwe handshake te geven om de foto- en filmpers te believen, Merkel die het desondanks lovend had over de “warme ontvangst” die haar te beurt was gevallen en de koele, ietwat verbijsterde blik van de bondskanselier toen Trump een Duitse journaliste het leveren van ‘fake news’ aanwreef.

Ondanks aandringen journalisten: Trump weigert ‘handshake’ met Merkel
Foto: EPA

Voor de rest bood de persconferentie weinig verrassingen: de twee leiders hadden het vooral over waarover ze het eens zijn. Zo zegde Trump zijn “grote steun” voor de Navo toe, beloofde Merkel plechtig om, zoals Trump al herhaaldelijk heeft gevraagd, het eigen (en de Europese) defensiebudget op te krikken, verklaarde Trump dat hij “geen isolationist” is en evenmin een protectionist en zong Merkel de lof van de grote handelsakkoorden. Jawel, zei Trump, maar die zijn ten koste gegaan van miljoenen VS-burgers.

Grappig of niet, maar Trump zag ook een grote gelijkenis tussen hem en Merkel: beiden werden “afgeluisterd door (Trumps voorganger Barack) Obama”.

Ook Merkel zag een overeenkomst: zij en Trump “proberen mensen samen te brengen” en “compromissen te maken”.

Wat migratie betreft, zal de ontmoeting vooral een dovemansgesprek zijn geweest. Merkel verdedigde nogmaals haar (half-)open immigratiebeleid, Trump herhaalde dat immigratie “een privilege en geen recht” is.

Door jdb,mg
  • VOOR ABONNEES