Na Nederland valt Erdogan nu ook Merkel aan: “U gebruikt nazipraktijken”

Bron © Bild.de

Foto: rr

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft zondag in een televisie-interview scherp uitgehaald naar de Duitse Bondskanselier Angela Merkel. Hij beschuldigt haar van nazipraktijken. Eerder had Erdogan Duitsland en Nederland ook al nazipraktijken verweten. Maar nu is er dus een rechtstreekse aanval op de Duitse regeringsleider.

“Je neemt je toevlucht tot nazipraktijken”, wierp Erdogan Merkel voor de voeten tijdens een toespraak die op de Turkse televisie uitgezonden werd. “Tegen wie? Tegen mijn Turkse broeders in Duitsland en hun ministers.”

In een reactie op de nieuwe uithaal van Erdogan noemt Duits minister van Buitenlandse Zaken Sigmar Gabriel de uitspraak “absurd”. “We zijn tolerant, maar niet dom”, zegt hij aan de krant Passauer Neue Presse.

Hij geeft ook aan dat hij zich de laatste werken meermaals heeft geërgerd aan de “onuitsprekelijke verwijten en absurde vergelijkingen”. “Ik heb mijn Turkse collega’s daarom erg duidelijk gemaakt dat er grenzen zijn overschreden”, zegt Gabriel.

Referendum

Naar aanleiding van het Turkse referendum, dat de macht van president Recep Tayyip Erdogan nog moet uitbreiden, komen momenteel heel wat Turkse politici campagne voeren in Europese lidstaten.

Maar onder meer Duitsland en Nederland hebben intussen al campagne-meetings van Turkse ministers op hun grondgebied verboden.

Vorig weekend kwam het daarbij nog tot rellen in de Nederlandse stad Rotterdam, na het noodgedwongen vertrek van de Turkse minister van familiezaken.

Dat de diplomatieke relaties de laatste dagen onder hoogspanning staan, bleek afgelopen week nog maar eens toen de Turkse krant Günes afgelopen vrijdag een foto van Angela Merkel in SS-uniform en met hitlersnor op hun cover zette. Nog volgens diezelfde krant “omhelzen” Duitsland en Nederland terroristische organisaties, en “zetten ze heel Europa op tegen Turkije”.

Merkel reageerde toen al in een gezamenlijk communiqué met de Franse president François Hollande dat “vergelijkingen met het nationaal-socialisme en andere beledigingen van Duitsland en andere staten onaanvaardbaar zijn”.

Na Nederland valt Erdogan nu ook Merkel aan: “U gebruikt nazipraktijken”
Foto: Belgaimage
Door jdb
  • VOOR ABONNEES