Noorwegen is het “gelukkigste land ter wereld”, België klimt één plaats maar gelukkiger zijn we eigenlijk niet

Bron © BELGA

Foto: AP

Noorwegen is het land met de gelukkigste burgers ter wereld. Dat blijkt uit een internationale studie die maandag werd voorgesteld in New York. België klimt één plaatsje op de ranglijst en wordt zeventiende, al is die stijging relatief.

In de vijfde editie van het “World Happiness Report” van de Verenigde Naties worden landen (155 in totaal) gerangschikt op basis van het geluk van hun burgers en hun subjectief welzijn.

Noorwegen komt daarbij voor het eerste jaar als gelukkigste land ter wereld uit de bus. Het neemt de koppositie over van Denemarken, dat nu naar de tweede plaats zakt. Daarna volgen IJsland, Zwitserland, Finland en Nederland. Canada is met een zevende plaats het eerste niet-Europese land in de lijst. Nieuw-Zeeland, Australië en Zweden maken de top tien rond.

België stijgt, net als vorig jaar, één plaats op de ranking en wordt nu zeventiende. Daarmee staan we net achter Duitsland, we gaan wel nog nipt Luxemburg (18de) en het Verenigd Koninkrijk (19de) vooraf. Ons geluk wordt vooral bepaald door het niveau van onze welvaart en ons sociaal vangnet.

De inwoners van de Centraal-Afrikaanse Republiek blijken dan weer het minst fortuinlijk. Ook Burundi, Tanzania, Syrië en Rwanda bengelen helemaal achteraan. Het laagst gerangschikte Europese land is Oekraïne, op plaats 132. Ook Georgië (125), Albanië (109) en Bulgarije (105) halen de top honderd niet.

Toch minder gelukkig

De Belgische stijging gaat ten koste van Brazilië en lijkt dus goed nieuws, maar het cijfer dat we halen (6,89 op 10) is lager dan dat van tien jaar geleden. Vorig jaar was het nog 6,91. Ten opzichte van de periode 2005-2007 is ons gelukcijfer met 0,35 punt gezakt. Slechts 25 onderzochte landen doen slechter, waaronder Frankrijk, de VS, Denemarken, Spanje, Italië en Spanje. In Venezuela was de daling het grootste.

Daartegenover staat de sterke stijging van het gelukcijfer in Nicaragua (+1,36). Ook in Letland, Sierra Leone, Ecuador, Moldavië, Bulgarije, Rusland, Slovakije, Chili en Oezbekistan zijn mensen een stuk gelukkige dan tien jaar geleden. In tegenstelling tot in ons land dus...

Door vtvn
  • VOOR ABONNEES