FBI-baas bevestigt: formeel onderzoek naar Russische hacks tijdens Amerikaanse presidentsverkiezingen en banden Trump-kamp en Moskou

Foto: AP

De FBI voert onderzoek naar mogelijke banden tussen de campagne voor de presidentsverkiezingen van de Republikein Donald Trump, inmiddels president van de VS, en de Russische regering. Dat heeft de baas van het Federal Bureau of Investigation, James Comey, maandag op een hoorzitting in het Huis van Afgevaardigden bevestigd.

Meer bepaald gaat de FBI, aldus Comey voor het Comité Inlichtingen van het Huis van Afgevaardigden, met toestemming van Justitie na of er een mogelijke “samenwerking” is geweest tussen leden van het campagneteam van Trump en de Russische regering. Het bevestigen dat er een onderzoek gaande is, is een uitzonderlijke stap voor de Amerikaanse binnenlandse politiedienst. Comey motiveerde dat wegens “het uitzonderlijke publieke belang” van de zaak.

Het onderzoek is geheim en Comey wou dan ook niet verder uitweiden over, onder andere, wie er zoal wordt onderzocht en welke aard die veronderstelde contacten hadden.

Voor hetzelfde comité verklaarde later Mike Rogers, de baas van de NSA (National Security agency), dat zijn dienst bij haar bericht uit januari blijft. Dat bericht, een “assessment” (inschatting), luidde dat Moskou de kandidate van de Democraten, Hillary Clinton, wou verzwakken, maar niet dat de Russen Trump in het Witte Huis wilden.

Maandagochtend had Trump nog in enkele tweets de hele kwestie afgedaan als “fake news” (nepnieuws).

Over Trumps beschuldiging als zou hij in opdracht van zijn voorganger Barack Obama zijn afgeluisterd, uitte Comey zich niet. Hier luidde het niet dat hij niets mocht zeggen, maar dat hij ter zake “geen informatie” heeft. Dat gebrek aan informatie leidde Comey tot de uitspraak dat Trump vorig jaar “niet werd afgeluisterd”. Ook het ministerie van Justitie is die mening toegedaan, aldus de FBI-baas.

Door adm