Doodzieke Emma zamelde geld in voor haar begrafenis, maar nu ze het wil gebruiken voor een nieuwe behandeling mag dat niet

Bron © AD

themabeeld Foto: ss

55.000 euro haalde de Nederlandse Emma Post op voor haar begrafenis. Ze was doodziek en dacht nooit haar uitvaart te kunnen betalen wegens verzekeringsproblemen. Er werd echter veel meer geld ingezameld dan nodig voor de uitvaart, en nu zou Emma het willen gebruiken voor een behandeling in België. Maar dat mag niet volgens de rechter.

Emma lijdt al een tijdje aan leverkanker en zou in Nederland niet meer behandeld kunnen worden. Omdat ze bang was geen mooie begrafenis te kunnen betalen, begon ze geld in te zamelen. Het beoogde bedrag werd met een grote marge overschreden en daarom wordt het geld nu beheerd door de stichting Last Post.

Het is die stichting die nu vindt dat het ingezamelde geld aan hen toebehoort en niet aan Emma. Zij zou het mogen gebruiken voor haar begrafenis, maar niet voor meer dan dat. Wat er overblijft zou gebruikt moeten worden voor de begrafenissen van lotgenoten van Emma. Emma zelf was het daar niet mee eens en stapte naar de rechter, maar die gaf de stichting gelijk.

Het zou misleidend zijn om het geld dat ingezameld werd voor de begrafenis, te gebruiken voor een behandeling, klonk het in de rechtbank. “Dat is niet eerlijk naar alle mensen die geld gestort hebben”, aldus de advocaat van de stichting.

In de statuten van stichting Last Post staat duidelijk dat het ingezamelde geld ook voor lotgenoten bedoeld was, maar volgens de advocaat van Emma werd die stichting pas opgericht nadat het geld ingezameld was en werden de statuten aangepast zonder dat Emma daarbij betrokken werd. Dat bevestigde Emma zelf ook in de rechtbank: “Ik heb ook niet de kans gekregen om de donateurs via de website te vragen of ze het goed vonden dat ik het geld ook voor andere dingen dan de begrafenis zou gebruiken.”

Door nkdr