Ontslagen door ziekte, dus pakt deze brouwer uit met zijn Maîtresse

Filip Dobbels begon na zijn ontslag met het brouwen van zijn eigen bier ‘Maitresse’. Foto: djr

Harelbeke / Menen / Rekkem -

Elf jaar al kampt Rekkemnaar Filip ­Dobbels met de ziekte van Parkinson. Vorig jaar leidde dat tot zijn ontslag. Toch bleef hij niet bij de pakken zitten. Volgende week komt namelijk zijn Maîtresse op de markt. Een bier dat hij samen met zijn schoonbroer brouwde.

Je vrouw vragen of je mag aanpappen met een maîtresse. Het lijkt ongepast, irreëel zelfs. Toch deed Filip Dobbels (55) uit Rekkem het. Zijn Maîtresse is dan ook van een ander kaliber. Het gaat om zijn zelf gebrouwen biertjes die volgende week woensdag op de markt komen in zijn eigen winkeltje.

“De naam is speels en ook te begrijpen in het Frans. Daarnaast verwijst het naar de brouwerij van mijn schoonbroer Dirk De Meester in Stasegem, die het bier nu ook zal brouwen”, legt Filip uit. “De notaris vroeg wel nog aan mijn vrouw of zij helemaal zeker was over de naam, maar ik had haar goedkeuring.”

Kunstenares

Het ontstaan van zijn bier heeft dan ook niks te maken met overspel, maar is minstens even straf als de naam. Eigenlijk kunnen we zeggen dat het verhaal elf jaar terug zijn oorsprong vindt. Dan krijgt Filip te horen dat hij de ziekte van Parkinson heeft. Geen probleem, hij heeft het geluk dat de gevolgen draaglijk zijn, én kan blijven werken. “Tot één jaar terug. Een fulltime job kan ik niet meer aan door de ziekte”, legt Filip uit, met de nadruk dat hij geen wrok koestert voor zijn oude werkgever.

Het ontslag en de perikelen die met de ziekte gepaard gaan, zorgen er echter niet voor dat hij zomaar bij de pakken blijft zitten. Integendeel. Het idee om zijn eigen bier te brouwen en te vermarkten borrelt op. Een jaar lang werkt hij samen met zijn schoonbroer aan een recept. Voor de uitwerking kreeg hij de hulp van zijn zoon Matthias. Geen sinecure, want alles gebeurt met de hand. “Flessen vullen, de kurk erop tot zelfs de etiketten kleven. Dat ze dan af en toe scheef zijn, dat heeft wel iets. Ook in de wereld is niet alles perfect”, glimlacht Filip.

Dat wil niet zeggen dat zijn biertje zonder veel nadenken in elkaar gestoken is. Filip wil dat bier naar waarde geschat wordt. De flessen van 75 centiliter worden geserveerd in een ijsemmer en ook het etiket straalt klasse uit. “Daarvoor deed ik een beroep op de tante van mijn echtgenote, de Rekkemse kunstenares Lilivandel. Zij tekende de vrouw die wat heimelijk verdoken zit achter de letters.”

In het Maîtresse-gamma zitten drie biertjes. Degene van 7,5 graden is een pittig blondje met een fruitig aroma. De tripel is met 10 graden dan weer iets donkerder en bitterder. Zijn kruidige en donkere quadrupel is negen graden én heeft een aangepast glas. “Als je glas vol zit, zie je de gedaante van de vrouw niet. Hoe meer je drinkt, hoe meer de maîtresse tevoorschijn komt.”

Niet slecht voor iemand met een ongeneeslijke ziekte. “Ik heb geluk dat ik nog veel kan doen, want het is niet elke persoon met de ziekte gegeven. Ik hoop wel dat ik met het bier en de winkel andere mensen met de ziekte een hart onder de riem kan steken. Ik wil een voorbeeld zijn en tonen dat je je kop niet moet laten hangen. "

INFO

Op 29 maart opent Maîtresse, Dronckaertstraat 64, Rekkem. Open op woensdag, donderdag, vrijdag van 14 tot 18.30 uur en zaterdag van 10 tot 12 uur en van 14 tot 18.30 uur.

Door Joerie Dewagenaere