VIDEO. Paula (91) denkt nog niet aan stoppen: "Als ik 100 jaar ben, ga ik benjispringen"

Bron © atv
Antwerpen / Deurne - "Jonger ouder worden", zo heet het boek waarin Paula Marckx de geheimen van een lang en gelukkig leven onthult. Paula is zelf al 91 en haar levensverhaal leest als een roman. Ze was de allereerste vrouw die in Deurne haar vliegbrevet haalde, ze werkte als mannequin, schildersmodel en journaliste en ze had ontmoetingen met een indrukwekkende lijst internationale beroemdheden. En ze heeft nog plannen.

In 1979 won ze een rechtszaak tegen de Belgische staat, waardoor kinderen van ongehuwde moeders dezelfde rechten kregen als andere kinderen. Het zogenaamde arrest Marckx maakte van Paula een beroemdheid. Vandaag op 91-jarige leeftijd is ze nog niets van haar strijdlust kwijt. Met haar boek 'Jonger ouder worden' wil ze aantonen dat een hoge leeftijd geen excuus is om het leven te laten voorbijglijden.

Vliegclub voor 80+'ers

"Het licht ook voor een deel aan jezelf", zegt een kwieke Paula Marckx. "Mensen denken al snel 'nu gaan we eens van onze vrije tijd profiteren', maar dat duurt lang hoor als je niets te doen hebt."

Voor haar boek interviewde Paula onder andere Will Tura en de 88-jarige piloot Charles Strasser, die in Amerika een vliegclub voor 80+'ers runt. En jawel, ook Paula is inmiddels lid van die club. "Ik had contact met hem opgenomen want ik wilde eens horen wat zijn club juist was", zegt ze.

"Toen hij hoorde dat ik na mijn 80 zelf ook nog gevlogen had (Paula heeft een pilotenbrevet, nvdr.) vroeg hij of ik niet wilde meevliegen." Paula aarzelde geen seconde, en stapte in bij Charles. "We waren nog niet lang aan het vliegen toen ik het roer mocht overnemen, wat ik uiteraard gedaan heb", zegt de vrouw fier.

Benjispringen

'Nooit stoppen met dromen' is een van de raadgevingen in het boek, en het is meteen ook de rode draad doorheen Paula's leven. "Voor wat ik doe, moet je niet moedig zijn. Je moet er gewoon blijven in geloven dat alles kan. Als ik 100 jaar word, ga ik benjispringen. Dat is beloofd!"

Paula's boek is vanaf dindag 21 maart te koop.

 

Door cma